TIP2 KERJA2 DI DAPUR
KELAPA PARUT PUTEH KUKUS
1. Kelapa Parut Puteh Untuk Semua Kueh Mueh,Simpan Di Freezer
2. Untuk Lebih Tahan Gaul Dengan Sedikit Garam Dan Di
Kukus Dahulu Dan Boleh Disimpan Di Freezer,Jika Beku Nak Guna Lagi Kukus
Kembali.
3. Mudah Diguna Untuk Kueh Bronok,Lopez,Kasui,Putu
Piring,Ubi Kayu Rebus,Pulut Kukus Dan Pelbagai Kegunaan Kueh Mueh Yang Lain.
AIR GULA UNTUK LOPEZ DAN
CENDUL DAN PELBAGAI YG LAIN
1.
2 Ketul Gula Melaka Original Di Potong Kecil Sebelum
Dimasak
2.
Air Kelapa 1 Biji
3.
2 Helai Daun Pandan Disimpul Ikat
4.
½ Cawan Gula Pasir Puteh Di Goreng Hingga Kuning
Kemudian Masukan Sedikit Air Sudah Cair Rata Baru Masukan Gula Melaka ,Daun
Pandan 2 Helai Yg Disiat2 Simpul Ikat,Dan Air Kelapa,Masak Hingga Hancur Semua
Gula, Ditapis Masuk Botol.
AIR PERAHAM ASAM JAWA
UNTUK MASAK KARI,DALCA,ASAM PEDAS,SAMBAl TUMIS,SAMBAL
BELACAN,MASAK ASAM,DAN PELBAGAI YANG LAIN
1.
Asam Jawa Kalau Boleh Cari Yang Tidak Ada Biji
2.
Jika Yang Ada Biji Normarly Asam Nya Sedikit
Masin,Jika Masak Kena Jaga2 Garam Takut Termasin Masakan Kita.
3.
Perah Asam Ambil Yang Pekatnya Dahulu,Masukan Pada
Plastik Yg Kecil2 Ikut Anggaran Yg Perlu Kita Pakai Setiap Kali Hendak
Guna,Selepas Itu, Simpan Difreezer,Jika Kita Perah Terus Simpan Dibekas Yg
Besar,Kita Perlu Tunggu Asam Cair Baru Dapat Guna Asam Itu,Dan Asam Yg Baki Itu
Akan Terjejas Tidak Boleh Bertahan Lama.
4.
Baki Dari Asam Yg Pekat Telah Di Ambil,Boleh Perah
Ambil Lagi Asam Untuk Dapatkan Asam Perahan Yang Cair Pula,Yg Ini Tak Perlu
Masuk Dalam Plastik Kecil,Masuk Botol Dan Simpan Dipeti Ais Bahgian Bawah Bukan
Di Freezer,Air Asam Cair Bagus Untuk Masak Asam,Kari Ikan Atau Pelbagai Yang
Lain.
5.
Hampas Asam Jawa Jangan Dibuang,Dibolehkan Untuk
Mencuci Ikan Untuk Hilang Hanyir Bau Ikan,Simpan Dalam Peti Ais Hampasnya.
GARAM KUNYIT UNTUK GAUL PADA IKAN SUPAYA GARING DAN
SEDAP
1.
Kunyit Hidup 10 Ketul
2.
Bawang Puteh 10 Ulas
3.
Garam 1 ½ Camca
Besar
4.
Cili Padi Kampung Yg Hijau 10 Biji
5.
Cuka 4 Camca Besar
6.
Air Tapis ¼ Cawan
7.
Satukan Semua Bahan Dan Blend Hingga Halus,Masuk
Tupperware Simpan Di Peti Ais.
Bagus Untuk Gaul Pada Ikan,Sotong,Udang,Daging Atau
Ayam,Jika Di Goreng Garing Pasti Sedap Dimakan.
No comments:
Post a Comment