CAPATI LEMBUT NANNY PAH
BAHAN2NYA
1. 3 Cawan Tepong Atta
2. 1 Cawan Susu Cair
3. 1 Cawan Air
4. 1 Camca Ghee
5. 1 Sudu Kecil Garam
Masak Susu,Air Dan Garam
Hingga Mendidih,Kemudian Masukan Minyak Sapi.Tuang Kedalam Tepong Atta,Kacau
Dengan Senduk Kayu,Apabila Sejuk Uli Dengan Tangan Masukan Sedikit Minyak Sapi
Lagi Hingga Jadi Dough Yg Cantik.Tutup Dengan Kain Simpan Sebentar Baru Bulat2
Kan Kemudian Golek Ditepung Kedalam Mangkuk Dan Gelek Nipis.Kemudian Bakar Di
Kuali Tefal,Tekan Sikit Dengan Kain Untuk Puff Up Roti.
MAKAN DENGAN SAMBAL SARDIN ATAU KHEEMA DAGING CINCANG.
BAHAN2NYA SAMBAL SARDIN.
1. 1 Tin Sardin Kecil Cap Ayam
2. Minyak Untuk Tumis ½ Cawan
3. Bawang Hiris 8 Biji
Goreng Bawang Hingga
Garing Angkat Letak Tepi
Keluar Sardin Dari Tin
Buang Kuahnya,Dan Goreng Sardin Hingga Garing
Kemudian Masukan Cili
Mesin 1 Cawan
Kacau Rata Kemudian
Masukan Bawang Goreng Dan Air Asam Jawa ½ Cawan,Rasa Garamnya Jika Kurang Masin
Boleh Letak Sedikit Garam Sebab Normaly Sardin Sudah Masin.
KHEEMA DAGING CINCANG,KEGEMARAN TOK AYAH DAN TOK PUAN
BAHAN2NYA
1. ½ Kilo Daging Cincang
2. 2 Biji Kentang Potong Dadu
3. 2 Biji Tomato Potong Dadu
4. 1 Biji Carrot Potong Dadu
5. 1 Tin Kecil Kacang Peas
6. 2 Biji Bawang Besar Yg Puteh Potong Dadu
7. 1 Tin Kecil Tomato Puree
BAHAN2 BLEND (A)
8. 1 Inchi Halia
9. 6 Biji Bawang Merah
10.
4 Biji Bawang
Puteh
11.
½ Camca Besar
Garam
12.
1 Botol Kecil
Yogurt
Blend Halus No8-No12
Hingga Halus,Perap Pada Daging Cincang
BAHAN BLEND (B)
1. 2 Pokok Daun Ketumbar Dengan Akar2nya,Basuh Bersih.
2. 1 Cawan Daun Pudina Dari Petikan Daun Nya Sahaja
3. 8 Biji Cili Padi Hijau
4. 8 Biji Gajus
5. 8 Biji Badam Rendam Dengan Air Panas Dibuang Kulitnya
6. 1 Biji Air Limau Nipis
7. Air Mawar 2 Camca
8. Susu Cair ½ Tin
9. No 1 – No 8
Diblend Halus
BAHAN TUMIS
1. Minyak Sapi 4 Camca
2. Minyak Sayur ¼ Cawan
3. Daun Pandan 2 Helai Disimpul Ikat
4. 2 Helai 2 Salaam
5. 6 Ulas Bawang Merah Hiris
6. 4 Ulas Bawang Puteh Hiris
7. 1 Cawan Rempah Kari Babas Yg Ikan Punya
8. 1 Camca Jintan Manis Serbuk Untuk Rempah Tambahan Campur 2 Camca Serbuk Cili Babas.
9. 2 Camca Jintan Puteh Serbuk Untuk Rempah Tambahan
10.
1 Camca Sajeeera
Serbuk Untuk Rempah Tambahan
11.
1 Sudu Kecil Lada
Serbuk Puteh Untuk Rempah Tambahan
12.
1 Keping Kulit
Kayu Manis
13.
1 Kuntum Bunga
Lawang
14.
6 Biji Buah
Pelaga
15.
6 Kuntum Bunga
Cengkih
16.
2 Helai Daun Kari
CARA MENUMIS KUAH KHEEMA
Panaskan Minyak Sapi Dan
Minyak Sayur Dikuali,Tumiskan Daun Pandan,Daun Salam,Daun Kari,Bawang Merah
Hiris,Bawang Puteh Hiris,Dan Kelengkap Daging,Kulit Kayu Manis,Buah
Pelaga,Bunga Cengkih Dan Bunga Lawang,Hingga Garing,Padam Api,Masuk Semua
Rempah Dan Rempah Tambahan,Kemudian Masukan Daging Cincang Perap,Kentang Dadu,Dan Carrot
Dadu.Masak Hingga Semua Empuk.Baru Masukan Tomato Puree,kemudian masukan Bahan Blend (B)Dan
Akhir Sekali Masukan Tomato Dadu,Bawang Dadu,Dan Kacang Peas,Rasa Garamnya.Jika
Suka Boleh Dihabiskan Susu Cair Yg Baki,Hidang dalam hidangan dan taburlah daun ketumbar dan pudina hiris. Sedia Dimakan Dengan Roti Capati
Lembut Dan Panas2,Atau Roti Perancis,Roti Canai,Roti Biasa Gardinere.Selamat
Mencuba.
No comments:
Post a Comment