Monday, April 29, 2013

SPAGETTI GORENG




SPAGETTI GORENG

BAHAN2NYA
1.  Spagetti yg kasar,jangan yg halus kurang sedap.direbus dengan air daun pandan dan sedikit garam.hingga masak,angkat toskan dan jirus air untuk leraikan spagetti supaya tidak melekat.
2.  Daging fillet ½ kilo di hiris nipis
3.  Sedikit garam
4.  Udang hidup ½ kilo dikopek kulit,dan kepala udang
5.  Kepala udang,kulit,dan sedikit garam di goreng hingga garing blend halus dan tapis buat air stok udang
6.  Tomato tin prego yg sederna besarnya,atau tomato puree yg sederhana size tin nya
7.  Cili mesin 1 ½ cawan
8.  Cili padi merah di tumbuk kasar2 6 biji jika suka pedas.
9.  Bawang puteh di tumbuk halus 10 biji
10.                   Bawang besar di hiris 2 biji
11.                   Tomato biji 2 biji di belah 6
12.                   Air asam jawa pekat ½ cawan
13.                   Kicap lemak manis jalen 3 camca
14.                   Minyak untuk menumis 1 cawan.
15.                   Tumix 1 sudu kecil
16.                   3 pokok bak choy
17.                   Daun sup daun bawang hiris
18.                   Limau nipis hiris
19.                   Bawang goreng
20.                   Tahu goreng
21.                   Cili padi jeruk

CARA MENUMIS SPAGETTHI GORENG
Panaskan minyak tumiskan bawang besar dan bawang puteh,hingga garing,masukan daging hiris,sedikit garam,dan masukan cili padi yg ditumbuk kasar dan cili mesin,masak sehingga naik minyak masukan air asam jawa,tumix,stok air udang ,tomato biji dan udang kopek sudah naik minyak masukan spagetti kacau rata2,masukan kicap jalen dan akhir sekali,masukan bakchoy,angkat masuk pinggan tambah hidangan, tabur kan bawang goreng,tahu goreng,limau nipis potong,daun sup daun bawang hiris dan cili padi jeruk.sedap untuk sarapan pagi atau minum petang.

No comments:

Post a Comment