KERABU TAUGE KERANG NANNY PAH
BAHAN2NYA
1. 2 Kilo Tauge Di Petik Ekornya Basuh Bersih Dahulu Dan
Goreng Sebentar Tanpa Minyak Dan Air,Hari Nak Gaul Baru Buat Tauge Ini.
2. Kerang 5 Kilo Direbus Tanpa Air Dan Tanpa Garam,Dikopek
Basuh Bersih Dan Di Simpan Difreezer(Kalau boleh beli yang besar)
3. Kelapa Parut Puteh Untuk Buat Kerisik 5 Biji Di Goreng
Hingga Garing Dengan Api Yang Tinggi Kemudian Ditumbuk Hingga Halus Hingga
Pecah Minyak.Boleh Buat Awal2 Dan Disimpan Di Tupperware Dan Simpan Dalam Peti
Ais
4. Daun Kunyit Muda 2 Helai Di Hiris Halus,Hari Nak Gaul
Baru Hiris Daun Ini.
5. Sambal Belacan 15
Biji Cili Merah Di Tumbuk Halus
Dengan Belacan Melaka ½ Dari Satu Ketul Dan Di Gaul Dengan Air Asam Jawa Pekat 1 Cawan.Perahkan Limau Nipis 2 Biji
6. Beras Goreng Dengan Api Yg Tinggi 1 Cawan Di Saring
Basuh Dulu Sebelum Di Goreng.Sudah Kuning Blend Halus Simpan Ditupperware.
BUMBU KERABU
1. Halia Muda 4 Inchi
2. Lengkuas Muda 4 Inchi
3. Serai 5 Batang
4. Bawang Besar 2 Biji
5. Bawang Puteh 6 Ulas
6. Garam 1 Sudu Kecil
7. Air Tapis ½ Cawan Untuk Blend
BLEND HALUS SEMUA BAHAN DIATAS HINGGA HALUS.
CARA MEMBANCUH KERABU.
Sediakan Besen Besar,Masukan Sambal Belacan,Kerang Dan Bumbu Yg Sudah Di Blend Halus.Kemudian Masukan Kerisek,Daun Kunyit Hiris Dan Tauge Kacau Rata2 Akhir Sekali Taburkan Beras Goreng,Rasa Garam Dan Asamnya.Sudah Sedia Di Ratah Atau Makan Dg Nasi Panas2
Sediakan Besen Besar,Masukan Sambal Belacan,Kerang Dan Bumbu Yg Sudah Di Blend Halus.Kemudian Masukan Kerisek,Daun Kunyit Hiris Dan Tauge Kacau Rata2 Akhir Sekali Taburkan Beras Goreng,Rasa Garam Dan Asamnya.Sudah Sedia Di Ratah Atau Makan Dg Nasi Panas2
No comments:
Post a Comment