BEEFSTEAK DAGING
BAHAN2NYA
1. Daging fillet 1 kilo di potong 20 keping
basuh bersih
2. Bawang puteh 8 ulas ditumbuk halus
3. Kicap Jalen lemak manis ½ cawan
4. Lada hitam serbuk 1 camca besar
5. Perap daging dengan bawang puteh,kicap,lada
hitam serbuk di cucuk2 dengan garfu dan biarkan 2 jam dahulu sebelum masak.
6. 5 biji kentang dikopek dan dipotong bulat2 digaramkan dan di
goreng dan letak tepi dahulu
7. 1 biji carot dikopek kulit dan 3 biji tomato
biji yg merah dan di rebus hingga betul masak kemudian di blend dengan air
tapis 2 cawan hingga halus untuk pekatkan kuah beef steak
8. 3 biji tomato biji yg sederhana dan merah di
belah 2
9. Kacang Peas 1 tin kecil
10.
2 biji
bawang besar dihiris bulat dan kasar2
11.
Minyak
sapi 3 camca dan 3 camca minyak sayur
12.
Daun
sup dan bawang 2 pokok di potong 2 inchi untuk tabur diatas kuah
CARA MEMASAK KUAH BEEFSTEAK
Panas minyak
sapi dan minyak sayur tumiskan dg sedikit bawang hiris,kemudian masukan daging
perap,masak daging hingga betul empuk,jika kering air bolehlah ditambah sedikit
air tapis,masak sehingga betul empuk daging,kemudian masukan karot dan tomato
blend,rasa masinya jika kurang boleh ditambah kicap,kemudian masukan tomato
biji dan kentang goreng akhir sekali masukan bawang hiris,kacang peas dan daun
sup daun bawang potong.
Sedap dimakan
dengan Nasi Panas,Roti Bengali atau Roti Peranchis
DAGING BEEF STEAK BERKUAH
BAHAN2NYA
1.
1 kilo daging dihiris nipis dan
di ketuk2 sikit
2.
Bawang puteh 3 ulas di tumbuk
halus
3.
3 camca kicap pekat lemak
masin
4.
1 camca besar lada hitam tumbuk
kasar
NO
2-NO 4 GAUL RATA DAN PERAP PADA DAGING HIRIS NO 1
5.
Air tapis 2 cawan
6.
Kentang 4 biji di hiris
bulat,gaul sdk garam dan goreng
7.
Bawang besar 2 biji di hiris
bulat2 kasar2
8.
6 biji tomato cheri
9.
Kacang peas 1 cawan
10.
Daun sup daun bawang 2 pokok
dihirs 1 inci
11.
Minyak sapi 2 camca untuk
menumis
CARA MENUMIS KUAH BEEF STEAK
Panas minyak sapi,tumiskan bawang besar
hingga layu,kemudian masukan daging perap dan air 2 cawan. Masak hingga daging
empuk,masukan tomato biji,kentang goreng,kacang peas,biar sampai mendidih dan
akhir sekali tabur daun sup bawang hiris.
Sudah sedia dimakan dengan nasi panas2,roti
benggali atau roti perancis.
Resepi ini telah di jamu kepada arwah Dato
Abu Bakar Pawanchee sekeluarga di Singapura sewaktu itu saya belum berkahwin
lagi,around 1968.Alfatihah untuk arwah Dato Abu Bakar Pawanchee dan arwah Abdul
Wahab,Di harap Datin Wan Nor, Zakiah, Majmin,Rahim & Aziz remember my
Beefsteak ini.
Kepada sesiapa yg berminat mencuba
resepi ini hadiahlah alfatihah untuk arwah2 semua.
Alfatihah,semoga roh arwah2 dicucuri rahmat ameen.
No comments:
Post a Comment