Tuesday, April 23, 2013

BEEFSTEAK DAGING


BEEFSTEAK DAGING

BAHAN2NYA
1.  Daging fillet 1 kilo di potong 20 keping basuh bersih
2.  Bawang puteh 8 ulas ditumbuk halus
3.  Kicap Jalen lemak manis ½ cawan
4.  Lada hitam serbuk 1 camca besar
5.  Perap daging dengan bawang puteh,kicap,lada hitam serbuk di cucuk2 dengan garfu dan biarkan 2 jam dahulu sebelum masak.
6.  5 biji kentang  dikopek dan dipotong bulat2 digaramkan dan di goreng dan letak tepi dahulu
7.  1 biji carot dikopek kulit dan 3 biji tomato biji yg merah dan di rebus hingga betul masak kemudian di blend dengan air tapis 2 cawan hingga halus untuk pekatkan kuah beef steak
8.  3 biji tomato biji yg sederhana dan merah di belah 2
9.  Kacang Peas 1 tin kecil
10.                   2 biji bawang besar dihiris bulat dan kasar2
11.                   Minyak sapi 3 camca dan 3 camca minyak sayur
12.                   Daun sup dan bawang 2 pokok di potong 2 inchi untuk tabur diatas kuah

CARA MEMASAK KUAH BEEFSTEAK

Panas minyak sapi dan minyak sayur tumiskan dg sedikit bawang hiris,kemudian masukan daging perap,masak daging hingga betul empuk,jika kering air bolehlah ditambah sedikit air tapis,masak sehingga betul empuk daging,kemudian masukan karot dan tomato blend,rasa masinya jika kurang boleh ditambah kicap,kemudian masukan tomato biji dan kentang goreng akhir sekali masukan bawang hiris,kacang peas dan daun sup daun bawang potong.

Sedap dimakan dengan Nasi Panas,Roti Bengali atau Roti Peranchis



DAGING BEEF STEAK BERKUAH

BAHAN2NYA
1.       1 kilo daging dihiris nipis dan di ketuk2 sikit
2.       Bawang puteh 3 ulas di tumbuk halus
3.       3 camca kicap pekat lemak masin                      
4.       1 camca besar lada hitam tumbuk kasar
NO 2-NO 4 GAUL RATA DAN PERAP PADA DAGING HIRIS NO 1

5.       Air tapis 2 cawan
6.       Kentang 4 biji di hiris bulat,gaul sdk garam dan goreng
7.       Bawang besar 2 biji di hiris bulat2 kasar2
8.       6 biji tomato cheri
9.       Kacang peas 1 cawan
10.   Daun sup daun bawang 2 pokok dihirs 1 inci
11.   Minyak sapi 2 camca untuk menumis

CARA MENUMIS KUAH BEEF STEAK
Panas minyak sapi,tumiskan bawang besar hingga layu,kemudian masukan daging perap dan air 2 cawan. Masak hingga daging empuk,masukan tomato biji,kentang goreng,kacang peas,biar sampai mendidih dan akhir sekali tabur daun sup bawang hiris.
Sudah sedia dimakan dengan nasi panas2,roti benggali atau roti perancis.

Resepi ini telah di jamu kepada arwah Dato Abu Bakar Pawanchee sekeluarga di Singapura sewaktu itu saya belum berkahwin lagi,around 1968.Alfatihah untuk arwah Dato Abu Bakar Pawanchee dan arwah Abdul Wahab,Di harap Datin Wan Nor, Zakiah, Majmin,Rahim & Aziz remember my Beefsteak ini.

Kepada sesiapa yg berminat mencuba resepi ini hadiahlah alfatihah untuk arwah2 semua.
Alfatihah,semoga  roh arwah2 dicucuri rahmat ameen.
 
 


No comments:

Post a Comment