Sunday, April 28, 2013

KUAH PINDANG




KUAH PINDANG(PERMINTAAN ABDUL AZIZ DATO ABU BAKAR PAWANCHEE)


BAHAN2NYA
1.  Ikan Pilihan, Bawal, Kembong, Senangin, Sagai,Jenahak,Sela Kuning Atau Apa Ikan Yg Lain.Basuh Bersih Dengan Garam Asam
2.  Bawang merah 4 ulas dihiris
3.  Bawang puteh 5 ulas dihiris
4.  Kunyit Serbuk Babas 2 sudu kecil
5.  1 inchi halia muda hiris
6.  3 batang serai ketuk
7.  2 inchi lengkuas ketuk
8.  Cili merah 2 biji dibelah tengah dan hiris serong nipis2(jika suka pedas boleh ditambah dengan cili padi merah 6 biji di belah tengah
9.  5 asam keping
10.                   Air tapis 4 cawan
11.                   1 sudu kecil garam(atau secukup rasa)

CARA MEMASAK KUAH PINDANG

Ambil bawang merah,bawang puteh,kunyit serbuk babas,cili merah & cili api,halia hiris,diramas bersama garam,masukan air tapis,serai ketuk,lengkuas ketuk, dan asam keping rebus diatas api hingga menidih,kemudian masuk ikan yg telah dibersihkan,sudah masak sedia dimakan dengan nasi panas2 bersama ikan kering bulu ayam goreng dan sambal belacan.Lauk ini adalah makanan orang miskin jika beli ikan sela kuning,tetapi sekarang ikan sela kuning sudah mahal berbanding di zaman 1960,satu kati baru 80 sen sahaja boleh makan satu keluarga yg besar
Cucu saya ,minat makan lauk ini,dia namakan lauk ini yellow kuah.Lauk ini bagus juga untuk ibu yg baru bersalin.

No comments:

Post a Comment