Thursday, April 25, 2013

LAKSA GORENG



LAKSA GORENG

BAHAN2NYA

1.   Laksa 1 packet
2.   Udang hidup ½ kilo kopek kulitnya
3.   Bawang puteh 8 biji ditumbuk kasar
4.   Bawang merah 6 biji dihiris
5.   1 biji bawang besar di hiris
6.   Sedikit belacan
7.   Cili mesin 1 cawan
8.   Cili padi 6 biji ditumbuk halus jika ingin pedas
9.   Tomato 2 biji dipotong dadu kecil
10.                     Minyak 1 cawan
11.                     Air asam jawa ½ cawan
12.                     Tumix 1 sudu kecil
13.                     Bak choy 3 pokok di potong kecil
14.                     2 biji telor


CARA MENGGORENGNYA
Panaskan minyak tumiskan belacan, bawang besar,bawang merah dan bawang puteh tumbuk hingga garing,sudah garing masukan cili mesin dan cili padi,kacau hingga naik minyak baru masukan air asam,tomato biji,tumix secukup garam,masukan udang hidup,dan masak hingga udang masak kacau rata masukan Laksa, Bak Choy dan pecahkan telor dan masak lagi sehingga telor masak.Sedia dimakan dengan cili jeruk,bawang goring,daun sup daun bawang hiris dan tahu goring.

No comments:

Post a Comment