CUCUR UDANG TOK JAH
BAHAN2NYA
1.
½ Kg Tepong Gandum
2.
Kunyit Serbuk 1 Camca Besar
3.
Udang Kering ½ Cup
4.
Bawang Besar 3 Biji Blend Semua Bahan
Hingga Halus
5.
Garam 1 Camca
6.
Bawang Puteh 2 Ulas
7.
Air ½ Cup
8.
Tauge 1 Cawan
9.
Daun Kucai Potong 1 Inci ½ Cawan
10.
Udang Hidup Potong 3 Anggaran 10 Ekor
11.
Cili Merah Hiris 2 Biji
12.
Daun Sup Dan Daun Bawang ½ Cup
Air Tapis 2 Cawan Di
Masukan Kedalam Mangkok,Kemudian Tuangkan Bahan Blend,Dan Masukan Tepong Yg
Sudah Di Ayak,Gaul Rata Jangan Lembik Sangat,Rasa Garamnya
Akhir Sekali Masukan Udang
Hidup,Tauge,Kucai,Cili Hiris Dan Daun Bawang/Sup Hiris.
Panas Kan Kuali Dg Minyak
Yg Cukup Untuk Goreng Cucur,Api Jangan Kuat,Kacau Selalu Supaya Cucur Nampak
Cantik
SAMBAL CILI
BAHAN2NYA
1.
Cili Merah 5 Biji
2.
Cili Padi Merah 3 Biji
3.
Bawang Puteh 4 Ulas Blend Halus dg air perahan limau nipis 2
biji dan sedikit air
4.
Garam 1 Sudu Kecil
5.
Gula 3 Camca
6.
Cuka 3 Camca
KUAH KACANG
BAHANYA
1.
Kacang Tanah Goreng Blend Jangan Halus Sangat 1 Cawan
2.
Air Asam Pekat ½ Cawan
3.
Gula Merah 3
Camca Besar
4.
Kicap Masin 2 Camca Besar
5.
Cili Kering 10 Tangkai Goreng Dlm Minyak
Sedikit,Jangan Hangus
Blend Semua Bahan Kecuali
Kacang Tanah Hingga Halus,Kemudian Baru Masukan Kacang Tanah Yg Sudah Di Blend
Terlebih Dahulu.Siap Di Cicah Dengan Cucur Udang
No comments:
Post a Comment