Sunday, April 21, 2013

CUCUR UDANG TOK JAH




CUCUR UDANG TOK JAH
BAHAN2NYA
1.   ½ Kg Tepong Gandum
2.   Kunyit Serbuk 1 Camca Besar
3.   Udang Kering ½ Cup
4.   Bawang Besar 3 Biji                        Blend Semua Bahan Hingga Halus
5.   Garam 1 Camca
6.   Bawang Puteh 2 Ulas
7.   Air ½ Cup
8.   Tauge 1 Cawan
9.   Daun Kucai Potong 1 Inci  ½ Cawan
10.                     Udang Hidup Potong 3 Anggaran 10 Ekor
11.                     Cili Merah Hiris 2 Biji
12.                     Daun Sup Dan Daun Bawang ½ Cup
Air Tapis 2 Cawan Di Masukan Kedalam Mangkok,Kemudian Tuangkan Bahan Blend,Dan Masukan Tepong Yg Sudah Di Ayak,Gaul Rata Jangan Lembik Sangat,Rasa Garamnya
Akhir Sekali Masukan Udang Hidup,Tauge,Kucai,Cili Hiris Dan Daun Bawang/Sup Hiris.
Panas Kan Kuali Dg Minyak Yg Cukup Untuk Goreng Cucur,Api Jangan Kuat,Kacau Selalu Supaya Cucur Nampak Cantik
SAMBAL CILI
BAHAN2NYA
1.   Cili Merah 5 Biji
2.   Cili Padi Merah 3 Biji
3.   Bawang Puteh 4 Ulas     Blend Halus dg air perahan limau nipis 2 biji dan sedikit air                    
4.   Garam 1 Sudu Kecil                                 
5.   Gula 3 Camca
6.   Cuka 3 Camca

KUAH KACANG
BAHANYA
1.   Kacang Tanah Goreng Blend Jangan Halus Sangat 1 Cawan
2.   Air Asam Pekat ½ Cawan
3.   Gula  Merah 3 Camca Besar
4.   Kicap Masin 2 Camca Besar
5.   Cili Kering 10 Tangkai Goreng Dlm Minyak Sedikit,Jangan Hangus

Blend Semua Bahan Kecuali Kacang Tanah Hingga Halus,Kemudian Baru Masukan Kacang Tanah Yg Sudah Di Blend Terlebih Dahulu.Siap Di Cicah Dengan Cucur Udang

No comments:

Post a Comment