Saturday, April 27, 2013

LAKSA LEMAK ALPATANNI



LAKSA LEMAK ALPATANNI

BAHAN2NYA
1.   Laksa cap cili 1 bungkus direndam semalaman kemudian rebus dengan daun pandan dan garam hingga masak,tos kan dan jirus air sejuk supaya tidak melekat.
2.   Ikan tenggiri 1 kilo di kukus ambil isinya sahaja,di blend kasar dengan sedikit air
3.   3 camca ikan bilis direndam
4.   3 camca udang kering di rendam
5.   Satukan ikan bilis dan udang kering di blend halus dengan 1 cawan air tapis
6.   Cili mesin 2 cawan
7.   Jika suka pedas boleh ditambah cili padi mesin 10 biji
8.   Ketumbar serbuk ½ cawan
9.   Belacan melaka 3 inchi
10.                     Bawang besar 2 biji
11.                     Blend halus bawang dan belacan
12.                     Minyak masak untuk tumis kuah laksa 1 cawan
13.                     Tumix 1 sudu kecil
14.                     Santan pekat 2 bungkus anggaran 3 cawan
15.                     Garam secukupnya
16.                     Asam keping 5 keping

BAHAN ULAMAN UNTUK TABUR DIATAS LAKSA
17.                     Daun kesom secukupnya diris kasar
18.                     Daun pudina dipetika daunya sahaja
19.                     Bunga kantan di hiris
20.                     Ulam timun di potong dadu
21.                     Ulam bawang besar dipotong dadu
22.                     Ulam raja di hiris
23.                     Limau nipis di hiris untuk perah pada laksa
24.                     Cili padi hiris

CARA MENUMIS KUAH LAKSA
Panaskan minyak,tumiskan daun pandan 1 helai disiat2 simpul ikat,masukan bawang dan belacan blend masak hingga naik wanginya,kemudian masukan ketumbar serbuk,masak lagi,kemudian masukan cili mesin dan cili padi mesin,masak sehingga naik minyak,kemudian masukan ikan bilis dan udang kering blend,isi ikan blend,asam keping,bunga kantan di belah 6,santan pekat dan garam secukup rasa.masak sehingga mendidih dan akhir sekali masukan daun kesom dan daun pudina.Padam api

No comments:

Post a Comment