LAKSA LEMAK ALPATANNI
BAHAN2NYA
1. Laksa cap cili 1 bungkus direndam semalaman
kemudian rebus dengan daun pandan dan garam hingga masak,tos kan dan jirus air
sejuk supaya tidak melekat.
2. Ikan tenggiri 1 kilo di kukus ambil isinya
sahaja,di blend kasar dengan sedikit air
3. 3 camca ikan bilis direndam
4. 3 camca udang kering di rendam
5. Satukan ikan bilis dan udang kering di blend
halus dengan 1 cawan air tapis
6. Cili mesin 2 cawan
7. Jika suka pedas boleh ditambah cili padi
mesin 10 biji
8. Ketumbar serbuk ½ cawan
9. Belacan melaka 3 inchi
10.
Bawang
besar 2 biji
11.
Blend
halus bawang dan belacan
12.
Minyak
masak untuk tumis kuah laksa 1 cawan
13.
Tumix 1
sudu kecil
14.
Santan
pekat 2 bungkus anggaran 3 cawan
15.
Garam
secukupnya
16.
Asam
keping 5 keping
BAHAN ULAMAN UNTUK TABUR DIATAS LAKSA
17.
Daun
kesom secukupnya diris kasar
18.
Daun
pudina dipetika daunya sahaja
19.
Bunga
kantan di hiris
20.
Ulam
timun di potong dadu
21.
Ulam
bawang besar dipotong dadu
22.
Ulam
raja di hiris
23.
Limau
nipis di hiris untuk perah pada laksa
24.
Cili
padi hiris
CARA MENUMIS KUAH LAKSA
Panaskan
minyak,tumiskan daun pandan 1 helai disiat2 simpul ikat,masukan bawang dan
belacan blend masak hingga naik wanginya,kemudian masukan ketumbar serbuk,masak
lagi,kemudian masukan cili mesin dan cili padi mesin,masak sehingga naik
minyak,kemudian masukan ikan bilis dan udang kering blend,isi ikan blend,asam
keping,bunga kantan di belah 6,santan pekat dan garam secukup rasa.masak
sehingga mendidih dan akhir sekali masukan daun kesom dan daun pudina.Padam api
No comments:
Post a Comment