DONUT UBI KENTANG
BERKEJU
BAHAN-BAHAN(3
0RANG MAKAN)
2 biji ubi kentang (direbus dan dilenyek halus)
3 camca besar keju parut
2 camca besar coffee mate
2 camca besar susu pekat manis
2 sudu teh yis mauripan
Sedikit garam
1 cawan air
2 camca besar butter
1/2 cawan gula pasir dikisar halus untuk tabur pada donut
CARA-CARA
1. Rebus ubi kentang
sehingga lembut. Kemudian lenyek sehingga halus.
2. Ayak tepung gandum
sebanyak 2 kali.
3. Gaulkan Tepung gandum, Butter,
Gula, Garam, Coffee mate,Keju Parut, Susu Pekat Manis dan Yis bersama air dan
juga kentang lenyek tadi
4. Uli sehingga tepung
menjadi doh
5. Biarkan doh tersebut
seketika sehingga doh tersebut naik.Uli Lagi untuk buang anginya dan perap lagi
2 jam,tutup dengan kain basah..
6. Setelah doh tadi naik,canai
hingga leper bulat, ambil acuan donut dan tekapkan pada tepung tadi.....
7. Goreng sampai nampak
kekuning-kuningan......taburkan gula icing (gula yang telah dikisar halus atau boleh diguna Icing sugar)
8. Atur diatas pinggan
boleh dihidang untuk minum petang atau sarapan pagi
No comments:
Post a Comment