Sunday, April 21, 2013

CUCUR UDANG NANNY PAH



CUCUR UDANG NANNY PAH

BAHAN2NYA

1.    1 cup self-raising flour
2.    ½  cup tepong jagung
3.    2 camca besar tepung beras
4.    Satu sudu kecil garam
5.    1 sudu tea baking powder
6.    No1 –No 5 Disatukan dan di ayak
7.    360 ml air tapis
8.    3 camca besar butter cair
9.    Udang kering ½ cawan
10.                      Cili mesin ½ cawan
11.                      Bawang besar 2 biji
12.                      No 7 –No 11 di blend halus(kemudian masukan bahan ayak dan blend rata)
13.                      10 ekor udang hidup buang kulit & kepala di potong 3
14.                      ½ cawan kucai potong 1 inci
15.                      ½ Tauge buang ekor
16.                      Kemudian masukan No13-No15,kacau perlahan dengan senduk jangan blend lagi.Sedia untuk digoreng.Jika terlalu keras boleh tambah air sedikit.Jika terlalu lembik tambah tepong SRF Sedikit.
17.                      Masukan minyak kedalam kuali secukupnya,kemudian goreng hingga garing,tip jika goreng kena kacau dan balik2kan selalu supaya cucur terasa garing sedap.Makan dan cicah cucur udang dengan kuah kacang.

Kuah Kacang

Bahan2ya
1.    1 Cawan kacang tanah goreng,tumbuk jangan halus sangat
2.    10 Cili kering goreng dan di tumbuk halus
3.    Air asam jawa ½ cawan
4.    ½ Cawan gula merah
5.    1 Camca besar kicap masin
6.    Satukan No1-No5,jika pekat bolehlah ditambah air tapis sedikit.sedia di cicah dg cucur udang panas.

No comments:

Post a Comment