CUCUR UDANG NANNY PAH
BAHAN2NYA
1.
1 cup self-raising flour
2.
½ cup
tepong jagung
3.
2 camca besar tepung beras
4.
Satu sudu kecil garam
5.
1 sudu tea baking powder
6.
No1 –No 5 Disatukan dan di ayak
7.
360 ml air tapis
8.
3 camca besar butter cair
9.
Udang kering ½ cawan
10.
Cili mesin ½ cawan
11.
Bawang besar 2 biji
12.
No 7 –No 11 di blend halus(kemudian masukan bahan
ayak dan blend rata)
13.
10 ekor udang hidup buang kulit & kepala di
potong 3
14.
½ cawan kucai potong 1 inci
15.
½ Tauge buang ekor
16.
Kemudian masukan No13-No15,kacau perlahan dengan
senduk jangan blend lagi.Sedia untuk digoreng.Jika terlalu keras boleh tambah
air sedikit.Jika terlalu lembik tambah tepong SRF Sedikit.
17.
Masukan minyak kedalam kuali secukupnya,kemudian
goreng hingga garing,tip jika goreng kena kacau dan balik2kan selalu supaya
cucur terasa garing sedap.Makan dan cicah cucur udang dengan kuah kacang.
Kuah Kacang
Bahan2ya
1.
1 Cawan kacang tanah goreng,tumbuk jangan halus
sangat
2.
10 Cili kering goreng dan di tumbuk halus
3.
Air asam jawa ½ cawan
4.
½ Cawan gula merah
5.
1 Camca besar kicap masin
6.
Satukan No1-No5,jika pekat bolehlah ditambah air
tapis sedikit.sedia di cicah dg cucur udang panas.
No comments:
Post a Comment