AYAM MASAK RENDANG PULAU PINANG
BAHAN-BAHANNYA:
BAHAN-BAHANNYA:
· 1 ekor
ayam dipotong kecil2 ( sebesar 2 inci x 2 inci) dan dibersihkan
· 6
batang serai dititik sehingga pecah bawahnya( sekiranya tidak pecah bawahnya, rasa
serai itu kurang dan serai lambat kering)
· 2 keping
asam gelugor
· Garam
dan kunyit(untuk lumur pada ayam)
· 2 helai
daun kari
· 2 camca
cuka
· 2 camca
tomato sauce
· 2 camca
oyster sauce
· 2 camca
kicap lemak manis
· ½ cawan
minyak sayur
BAHAN UNTUK DI KISAR:
6 biji bawang merah
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
20 tangkai lada kering
6 biji bawang merah
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
20 tangkai lada kering
1 inci lengkuas
1 inchi halia
Ayam di lumur dengan garam dan kunyit dan digoreng separuh masak
angkat ayam dan toskan minyaknya
Tumiskan bahan2 kisar sehingga agak garing dan daun kari 1 helai dulu.Kemudian masukan oyster sos,kicap lemak manis,tomato sos dan cuka.
Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi bersama asam gelugor dan goreng lagi sehingga serai kering.Akhir sekali masukan daun kari yg satu helai lagi.
Angkatkan semuanya dan boleh dimakan dengan nasi putih panas2 atau dengan nasi impit.
* Sekiranya ayam dipotong terlalu besar, rasa lada dan serai tidak meresap ke dalam ayam
No comments:
Post a Comment