Monday, April 22, 2013

KARIPAP SAYUR






KARIPAP SAYUR

BAHAN-BAHAN DOUGHNYA:
2 cawan tepung gandum
2 Camca besar butter  
¼ cawan air untuk menguli
secubit garam masukkan kedalam air

CARA
Masukkan butter ke dalam tepung.
Ramas tepung & butter hingga rata.
Kemudian masukkan air yg di bubuh sedikit garam uli sehingga menjadi doh.
Jangan terlebih air utk mendapatkan kulit yg rapuh.

INTI SAYUR
BAHAN2NYA
1. Tauge di buang ekornya secukupnya
2. Tahu 2 keping dipotong kecil2 untuk di gaul dengan tauge
3. Sedikit kucai untuk digaul pada tauge dan tahu.
   
CILI SAMBALNYA
BAHAN2NYA
1. Cili merah 5 biji
2. Cili padi merah 5 biji
3. 1 biji kentang rebus
4. 5 biji bawang puteh
5. Garam secukup rasa
6. Gula 4 camca
7. Air asam jawa pekat  ½ cawan
8. Blend semua hingga halus,untuk tahankan kuah boleh diletak diatas api sebentar.

TIPS:
Goreng karipap dengan api yg sederhana supaya kulitnya licin dan rangup.Jangan buka api besar.

MAKAN PANAS2 KOYAK KARIPAP,DAN TUANG KUAH SAMBALNYA UNTUK MINUM PETANG.

No comments:

Post a Comment