KARIPAP SAYUR
BAHAN-BAHAN DOUGHNYA:
2 cawan tepung gandum
2 Camca besar butter
¼ cawan air untuk menguli
secubit garam masukkan kedalam air
CARA
Masukkan butter ke dalam tepung.
Ramas tepung & butter hingga rata.
Kemudian masukkan air yg di bubuh sedikit garam uli sehingga menjadi doh.
Jangan terlebih air utk mendapatkan kulit yg rapuh.
INTI SAYUR
BAHAN2NYA
1. Tauge
di buang ekornya secukupnya
2. Tahu
2 keping dipotong kecil2 untuk di gaul dengan tauge
3. Sedikit
kucai untuk digaul pada tauge dan tahu.
CILI
SAMBALNYA
BAHAN2NYA
1. Cili
merah 5 biji
2. Cili
padi merah 5 biji
3. 1
biji kentang rebus
4. 5
biji bawang puteh
5. Garam
secukup rasa
6. Gula
4 camca
7. Air
asam jawa pekat ½ cawan
8. Blend
semua hingga halus,untuk tahankan kuah boleh diletak diatas api sebentar.
TIPS:
Goreng karipap dengan api yg sederhana supaya kulitnya licin dan rangup.Jangan buka api besar.
Goreng karipap dengan api yg sederhana supaya kulitnya licin dan rangup.Jangan buka api besar.
MAKAN PANAS2 KOYAK KARIPAP,DAN TUANG KUAH SAMBALNYA UNTUK MINUM PETANG.
No comments:
Post a Comment