NASI TOMATO NANNY PAH
BAHAN2NYA
1. Daging untuk 10 orang 1 kilo potong 10,suruh tukang
daging potong siap2,10 kilo
2. Beras pusa jasmin basmathy,2 kilo satu pack untuk 25
orang makan untuk 100 orang kena beli 4 packet.
3. Rendam 1 jam dahulu beras sebelum memasak dengan 4
camca cuka,supaya beras tak patah
4. Tairu 5 packet
5. Halia 20 inchi
6. Bawang puteh 30 biji
7. Bawang besar 10 biji
8. Garam 3 camca besar
9. Blend no 4 – no 8 hingga halus kemudian perap pada
daging.rebus daging hingga ¾ empuk dan kering airnya,dahulu sebelum memasak.
REMPAH
NASI
1. Jintan puteh biji 30 camca
2. Lada hitam 10 sudu kecil
3. Bunga cengkih 40 kuntum
4. Buah pelaga 50 biji
5. Kulit kayu manis 8 batang yg kecil
6. Bunga lawang 5 kuntum
7. Cili kering serbuk 10 camca besar,jika suka pedas
boleh lah di tambah lagi
Sangai semua
no 1 – no 6 hingga garing dan di blend kering kemudian di ayak dahulu.
BAHAN UNTUK TUMIS
1. Bawang kecil 30 biji di hiris
2. Bawang puteh 30 biji ditumbuk kasar
3. Daun pandan 5 helai disimpul ikat
4. 5 helai daun salam
5. Minyak sapi ghee tin hijau yg original 1 tin yg medium
6. Tambah minyak sayur 3 cawan
7. Air ikut sukatan beras,tetapi kena campur sukatan susu
cair dan air kepada bahan blend,jika beras pusa kena letak lebih sikit air dari
sukatan sebab beras ini keras sikit.
8. Tomato biji 20 biji dibelah 4
9. Tomato puree 5 tin
10.
Susu cair 5 tin
CARA2 MEMASAK NASI
Panaskan minyak sapi dan
minyak sayur,tumiskan bawang hiris,bawang puteh,daun pandan,daun salaam,hingga garing,padam
api,kemudian masukan rempah nasi,dan daging yg telah rebus empuk tadi,buka api
kembali kacau rata masukan beras yg telah di basuh bersih dan
RESEPI INI ADALAH UNTUK 100 ORANG MAKAN
No comments:
Post a Comment