Monday, April 22, 2013

NASI TOMATO NANNY PAH




NASI TOMATO NANNY PAH

BAHAN2NYA

1.  Daging untuk 10 orang 1 kilo potong 10,suruh tukang daging potong siap2,10 kilo

2.  Beras pusa jasmin basmathy,2 kilo satu pack untuk 25 orang makan untuk 100 orang kena beli 4 packet.

3.  Rendam 1 jam dahulu beras sebelum memasak dengan 4 camca cuka,supaya beras tak patah

4.  Tairu 5 packet

5.  Halia 20 inchi

6.  Bawang puteh 30 biji

7.  Bawang besar 10 biji

8.  Garam 3 camca besar

9.  Blend no 4 – no 8 hingga halus kemudian perap pada daging.rebus daging hingga ¾ empuk dan kering airnya,dahulu sebelum memasak.


REMPAH NASI

1.  Jintan puteh biji 30 camca

2.  Lada hitam 10 sudu kecil

3.  Bunga cengkih 40 kuntum

4.  Buah pelaga 50 biji

5.  Kulit kayu manis 8 batang yg kecil

6.  Bunga lawang 5 kuntum

7.  Cili kering serbuk 10 camca besar,jika suka pedas boleh lah di tambah lagi

Sangai semua no 1 – no 6 hingga garing dan di blend kering kemudian di ayak dahulu.



BAHAN UNTUK TUMIS

1.  Bawang kecil 30 biji di hiris

2.  Bawang puteh 30 biji ditumbuk kasar

3.  Daun pandan 5 helai disimpul ikat

4.  5 helai daun salam

5.  Minyak sapi ghee tin hijau yg original 1 tin yg medium

6.  Tambah minyak sayur 3 cawan

7.  Air ikut sukatan beras,tetapi kena campur sukatan susu cair dan air kepada bahan blend,jika beras pusa kena letak lebih sikit air dari sukatan sebab beras ini keras sikit.

8.  Tomato biji 20 biji dibelah 4

9.  Tomato puree 5 tin

10.                   Susu cair 5 tin



CARA2 MEMASAK NASI

Panaskan minyak sapi dan minyak sayur,tumiskan bawang hiris,bawang puteh,daun pandan,daun salaam,hingga garing,padam api,kemudian masukan rempah nasi,dan daging yg telah rebus empuk tadi,buka api kembali kacau rata masukan beras yg telah di basuh bersih dan
ditos buang airnya,kacau rata baru masukan air sukatan dan susu cair,tomato biji,tomato puree,masaklah saperti biasa,rasa garamnya,jika ingin nasi lembut bolehlah di letakan gula satu camca besar.apabila nasi mendidih kacau rata sekali jangan banyak2 kali nanti nasi patah.sedia dimakan dengan raita atau sambal tomato.

RESEPI INI ADALAH UNTUK 100 ORANG MAKAN

No comments:

Post a Comment