Tuesday, April 16, 2013

ACAR TIMUN TELOR BURUNG PUYUH






 
ACAR TIMUN TELOR BURUNG PUYUH
BAHAN2NYA

3 Biji Timun Di Hiris Rendam Dg Air Kapur & Garam Tos Dan Keringkan
1 Biji Carrot Di Hiris Rendam Dg Air Kapur & Garam Tos Dan Kering Kan
30 Biji Telur Burung Puyuh(Rebus Dan Buang Kulitnya)
3 Camca Bijan Goreng
1/2 Cawan Kismis Kasar

BAHAN2 UNTUK TUMIS
3/4 Cawan Minyak Sayur
3 Camca Besar Biji Sawi

BAHAN2 BLEND
Cili Merah 8 Biji
Cili Padi Merah 10 Biji
Halia 3 Inci
Kunyit 3 Inci
6 Biji Buah Keras
10 Biji Bawang Merah
8 Biji Bawang Puteh
1/2 Cawan Gula
1/2 Cawan Cuka
1 Camca Besar Garam

BAHAN2TAMBAHAN
10 Cili Padi Merah Kecil2
10 Cili Padi Hijau(Yg Kampung)
10 Bawang Merah Kecil Belah 4
10 Bawang Puteh Belah 4
Halia Muda Hiris Sedikit

CARA MENUMIS
Panaskan Kuali,Masukan Biji Sawi Dan Bahan Blend Tadi,Masak Hingga Naik Minyak,Kemudian Masukan Bahan2 Tambahan, Kacau Rata Masukan Kismis.Biar Sejuk Kuahnya Baru Masukan Timun , Dan Telur Burung Puyuh, Carrot, Dan Akhir Sekali Taburkan Bijan Yg Sudah Di Goreng Sedikit.

Acar ini sedap dimakan dengan Nasi Minyak/Biryani/Nasi Tomato/Nasi Dal dan semua jenis Nasi Arab

No comments:

Post a Comment