ACAR TIMUN TELOR BURUNG PUYUH
BAHAN2NYA
3 Biji Timun Di Hiris Rendam Dg Air Kapur & Garam Tos
Dan Keringkan
1 Biji Carrot Di Hiris Rendam Dg Air Kapur & Garam
Tos Dan Kering Kan
30 Biji Telur Burung Puyuh(Rebus Dan Buang Kulitnya)
3 Camca Bijan Goreng
1/2 Cawan Kismis Kasar
BAHAN2 UNTUK TUMIS
3/4 Cawan Minyak Sayur
3 Camca Besar Biji Sawi
BAHAN2 BLEND
Cili Merah 8 Biji
Cili Padi Merah 10 Biji
Halia 3 Inci
Kunyit 3 Inci
6 Biji Buah Keras
10 Biji Bawang Merah
8 Biji Bawang Puteh
1/2 Cawan Gula
1/2 Cawan Cuka
1 Camca Besar Garam
BAHAN2TAMBAHAN
10 Cili Padi Merah Kecil2
10 Cili Padi Hijau(Yg Kampung)
10 Bawang Merah Kecil Belah 4
10 Bawang Puteh Belah 4
Halia Muda Hiris Sedikit
CARA MENUMIS
Panaskan Kuali,Masukan Biji Sawi Dan Bahan Blend
Tadi,Masak Hingga Naik Minyak,Kemudian Masukan Bahan2 Tambahan, Kacau Rata
Masukan Kismis.Biar Sejuk Kuahnya Baru Masukan Timun , Dan Telur Burung Puyuh,
Carrot, Dan Akhir Sekali Taburkan Bijan Yg Sudah Di Goreng Sedikit.
Acar ini sedap dimakan dengan Nasi Minyak/Biryani/Nasi Tomato/Nasi Dal dan semua jenis Nasi Arab.
Acar ini sedap dimakan dengan Nasi Minyak/Biryani/Nasi Tomato/Nasi Dal dan semua jenis Nasi Arab.
No comments:
Post a Comment