AYAM GORENG KUNYIT DAUN KARI
BAHAN2NYA
1. 1 ekor ayam di rebus dengan daun pandan dan
sedikit garam,rebus sebentar,sahaja,angkat keluar dan rendam dalam air
batu,kemudian tos air nya,potong 12 ketul dan letak dibekas besar(ayam mestilah
seekor2)cara ini adalah untuk seal in goodness,untuk kekalkan juicy ayam itu.
2. Garam kunyit
·
Sedikit
garam anggaran jangan termasin sebab di rebusan ayam sudah di letak sedikit
garam.
·
Kunyit
hidup 2 ketul
·
Bawang
puteh 8 ulas
·
Cuka 3
camca
·
Cili
padi 10 biji
·
Air
tapis ¼ cawan
·
Blend
semua hingga halus,dan lumur pada ayam rebus tadi perap sebentar untuk bahan2
meresap masuk kedalam ayam..
BAHAN REMPAH
1. Jintan puteh 1 camca besar
2. Jintan manis 1 camca besar
3. Ketumbar biji 2 camca
4. Lada hitam 1 sudu kecil
5. Tumix 1 sudu kecil.
6. Ditumbuk semua bahan2 dan lumur pada ayam yg
sudah digaram kunyit tadi
7. Daun kari 3 helai lurut ambil daun sahaja.
8. Minyak secukupnya untuk mengoreng ayam
CARA2NYA
Panaskan kuali,goreng ayam hingga garing,letak
di pinggan hidangan kemudian goreng daun kari hingga garing,ditaburkan diatas
ayam goreng
No comments:
Post a Comment