CILI MESIN BLEND HALUS DAN BERTAHAN LAMA
· Mula cari cili
kering yang berwarna merah,kerinting dan yang panjang2,tidak pedas dan warna
merahnya cantik bila dimasak.
· Potong serong,sambil
buang bijinya dan basuh bersih,untuk yang tak suka pedas pasti bijinya di buang.
· Sediakan kuali
letak sedikit minyak dan goring cili kering itu dengan sedikit garam.Kemudian masukan
air tapis 1 cawan dan biar menidih dan padam api,biar sejuk baru di blend
hingga halus.Untuk jaga mesin blender supaya tahan lama jangan blend sewaktu
cili masih panas.
·
Setengah orang
akan merebus cili untuk blend cili mesin,secara begini cili tak sedap
dimasak,cili akan berbau rasa hapaknya.
·
Blend semua cili
dengan air yang di goring tadi,blend sikit2 supaya dapat kehalusanya dan mesin
tak rosak
·
Selepas blend
masukan kedalam plastic kecil2 anggaran jika nak masak sekali pakai,sahaja,jika
kita masuk kedalam Tupperware sekali gus semua,jika nak masak kita kena tunggu
cili cair baru mudah diambil,cili yang baki mudah rosak dan tak tahan lama,ini
tidak kita ambil satu plastic kecil dan rendam untuk cairkan cili yg telah dibekukan
itu sahaja,yang lain masih selamat tersimpan di peti ais dan cili semua akan
bertahan lama.
·
Cara begini boleh
juga di buat pada air asam jawa,perah siap2 masuk plastic kecil dan
bekukan,jika nak pakai ambil satu sahaja,yang lain akan bertahan lama.Tak payah
huruhara buat kerja didapur.
Mcm na kalu utk d buat jual
ReplyDelete