DAGING HITAM KANDAR
BAHAN2NYA
1.1 kilo daging fillet dipotong 18,dibasuh bersih
2. Halia 3 inchi
3. Bawang besar 3 biji
4. Bawang puteh 10 ulas
5. Lengkuas 3 inchi
6.
Sedikit garam untuk rasakan daging,jangan banyak sebab ada
kicap.
7.Air tapis ¼ cawan untuk bahan blend
8.Blend halus semua bahan N02-N07 dan perap pada daging
9.Rempah babas 1 cawan
10.Jintan manis serbuk 2 camca
11.Jintan puteh serbuk 2 camca besar
12.Cili serbuk 2 camca
13.Kas kas serbuk 1 camca
besar
14.Serbuk biji pala 1 sudu kecil
15.Tomato biji 5 biji dibelah 4
16.Kicap lemak manis jalen ½ cawan
17.2 camca kicap pekat untuk hitamkan kuah
18.Santan pekat ½ cawan
19.Asam keping 2 keping
20.Tumix 1 sudu kecil
21.Bawang merah 5 biji di hiris
22.10 biji bawang besar diblend untuk tumis hingga garing
23.Bawang puteh 6 ulas dihiris
24.Kulit kayu manis 2 batang yg kecil
25.Bunga lawang 2 kuntum
26.Bunga cengkih 8 kuntum
27.Buah pelaga 8 biji
28.Daun pandan 3 helai di simpul ikat
29.3 helai daun kari
30.Serai 3 batang di ketuk2
31.Minyak 1 cawan untuk tumis bahan
32.2 camca minyak sapi
33.Tomato puree tin kecil
34.Air tapis 4 cawan untuk lembutkan daging
35.Beberapa helai daun pudina untuk tabur diatas lauk.
36.Daun ketumbar 2 pokok di simpul ikat dengan akar2nya
37.Kerisek 2 biji kelapa
CARA MEMASAK
DAGING KANDAR
Panaskan minyak dan minyak sapi, tumiskan serai,daun kari dua helai,bawang
merah,bawang puteh,dan kelengkap daging,hingga garing masukan bahan2
rempah,rempah babas,cili serbuk,jintan puteh,jintan manis,kas kas,serbuk pala dan
bawang besar blend, santan pekat masak sehingga naik minyak baru masukan daging
perap,tomato biji,kicap Jalen,dan kicap pekat,tomato puree,campakan daun
ketumbar yg disimpul ikat, dan tambah air untuk empukan daging.Masak hingga
betul2 daging empuk,kemudian masukan kerisik.Akhir sekali ramas2 sikit daun
kari yg satu helai lagi, dan tabur daun pudina.
·
Sedap dimakan dengan Kari Ikan Nanny Pah dan Sambal Kelapa.
Jika ada Kari Udang,Sotong,Korma Ayam akan melengkapkan lauk Nasi Kandar
No comments:
Post a Comment