Tuesday, April 16, 2013

APAM KUKUS PANDAN NANNYPAH



APAM KUKUS PANDAN NANNYPAH
Bahan-bahannya.
  1. 1 cwn nasi sejuk
  2. 1cwn tepung gandum
  3. 1 cwn tepung beras
  4. 1 sudu kecil yis (mauripan)
  5. ¾ cwn gula pasir             
  6. 1 ¼ cwn air                        
  7. Daun pandan 5 helai
  8. 1 Sudu tea pewarna hijau             .
  9. Kelapa parut dgn sedikit garam dikukus dahulu
CARA-CARA
Blend daun pandan dengan air hingga halus,masukan 1 sudu kecil pewarna hijau dan tapis dahulu,blend dengan gula hingga halus,dahulu baru blend lagi dengan nasi sejuk,sudah halus masukan tepong beras dan tepong gandum serta ibu roti mauripan hingga rata,kemudian perap selama 3 jam hingga naik.
Panaskan pengukus dan tutup penutupnya dengan aluminium foil. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil tuang kedalam bekas mangkuk kecil dan kukus selama 15 minit.
Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam yg telah dikukus dahulu..atau enak dimakan begitu saja.

No comments:

Post a Comment