SOTO AYAM SELATAN
BAHAN-BAHAN
1 Ekor ayam, dipotong 8
1. Satu inchi Halia
2. 2 biji bawang besar
3. 6 ulas bawang putih
4. 1 camca besar garam
5. Blend semua bahan dan perap pada ayam selama
satu jam
6. Air secukupnya untuk merebus ayam untuk buat
sup
BAHAN BLEND HALUS
1. 1 camca teh ketumbar biji
2. 1/2 camca teh jintan manis
3. 1/2 camca teh jintan putih
4. l Batang kulit kayu manis
5. 2 kuntum bunga lawang
6. 8 biji buah pelage
7. 8 kuntum bunga cengkih
8. 10 biji lada hitam
9. 1 sudu teh lada putih
10.
3 biji
buah keras
11.
1 ketul kunyit hidup
12.
1 biji
buah pala ambil isi tengahnya
13.
½ cawan
air tapis untuk blend semua no1-no13 bila sudah halus tapis ambil
patinya,kemudian blend lagi dengan 1 cawan air sehingga dapat pati,tapis
lagi dan blend lagi.
UNTUK TUMIS
5 Bawang puteh Ditumbuk kasar2
5 Bawang merah hiris
5 Bawang merah hiris
2 Batang
serai di ketuk
1 Inchi lengkuas
diketuk
3 Helai daun
pandan di siat2 dan diikat
2 Helai daun
salam
½ Cawan minyak
sayur untuk tumis
Pati Rempah yg
sudah ditapis
Panaskan minyak
tumis bawang merah dan bawang puteh,serai,lengkuas letuk,daun pandan,daun salam
hingga kuning kemudian masukan pati rempah sudah naik minyak tuang kedalam sup
yg telah di rebus ayam.
CARA-CARA MASAK
KUAH SOTO
1. Tuang air ke dalam periuk besar secukupnya untuk merebus seekor ayam. Biarkan air mendidih. Masukkan ayam perap sahaja, dan masukan cube ayam 1 pc,(tinggalkan kuah halia,bawang besar dan bawang puteh blend)Untuk dimasukan kedalam bahan tumis nanti.
CARA TUMIS KUAH SOTO
Panaskan minyak
½ cawan,masukan 2 batang serai di
ketuk,1 inchi lengkuas yg diketuk,3 helai daun pandan di siat2 diikat ,2 helai daun salam,10 biji bawang merah
hiris dan 5 ulas bawang puteh dihiris,sudah garing masukan rempah blend yg
sudah ditapis dan kuah halia ,bawang puteh dan bawang besar blend tadi yang
telah di tinggal kan sewaktu hendak rebus ayam tadi..Masak sehingga naik minyak
tuang kedalam kuah sup.
Setelah ayam
masak, keluarkan dan sejukkan. Siat-siat isi ayam dan ketepikan. Tulang-tulang
boleh dimasukkan semula ke dalam kuah sup kepada yg suka.
NASI HIMPIT
Nasi Himpit Cap
Nona yang ada 30 Pcs(Rebus dg daun pandan selama 3 jam dan sedikit garam dan ½
sudu kecil minyak)Dan air secukupnya.Kalau kering tambah dengan air panas,
jangan guna air sejuk.
SAMBAL KICAP
1. 5 biji Cilipadi hijau(yg kampong)
2. 2 camca besar kicap lemak manis cap Jalen
3. 2 biji jus limau kasturi
4. Bawang puteh 2 ulas
5. 2 camca besar cuka
6. 4 camca besar air tapis
7. Blend semua hingga halus
BAGEDIL
BAHAN-BAHAN:
BAHAN-BAHAN:
4 biji kentang belah 4,gaul sedikit garam , digoreng dan dilecek
200gm daging cincang
1 camca besar serbuk lada puteh
1 camca teh garam
200gm daging cincang
1 camca besar serbuk lada puteh
1 camca teh garam
5 biji buah
pelage
5 kuntum cengkih
1 biji buah pala
Lada puteh/Garam/Pelaga/Cengkih
dan Buah Pala diblend dengan sedikit air tapis kemudian di tapis ambil patinya
10 biji bawang merah, dihiris di goring dahulu
5 biji bawang
puteh di hiris digoreng dahulu
Sedikit daun sup daun bawang dihiris
Sedikit daun sup daun bawang dihiris
¼ cawan minyak
sayur untuk tumis pati rempah
1 camca besar
tepong gandum
CARA TUMIS BAGEDIL
·
Tumis
bawang hiris sehingga gareng,masukan daging cincang,kacau rata masukan bahan
blend,masak sehingga airnya kering,rasa garamnya.
·
Tumbuk
kentang dan bawang goreng,masukan daging tumis tadi kacau sehingga rata, akhir
sekali masukan daun sup bawang dan 1 camca besar tepong gandum uli rata.
·
Kepal
bulat kecil dan leperkan sedikit.
BAHAN CELUP:
Gaul sebati telur garam, dan 1 camca teh tepung gandum.
Gaul sebati telur garam, dan 1 camca teh tepung gandum.
·
Celup
bagedil dalam telor, terus goreng dengan minyak sayur yang banyak sehingga gareng.Jaga api jangan hangus tak
sedap.
BAHAN TABUR:
·
Taugeh
di goring tanpa minyak sebentar sahaja
·
Daun
sup daun bawang, dihiris halus
·
Bawang
merah dan bawang puteh digoreng(untuk bawang goreng)
·
Ayam
siat dari rebusan sup tadi
·
Sambal
Kicap
CARA HIDANGAN
Hidangkan
bersama nasi himpit,ayam siat, bagedil daging, tauge,bawang goreng, hirisan
daun sup & daun bawang dan sambal kicap.Akhir sekali kuah sup yang panas.
No comments:
Post a Comment