Sunday, April 21, 2013

MEE HOON SIAM SINGAPURA









MEE HOON SIAM SINGAPURA

BAHAN2NYA
1.   3 bungkus mee hoon  yg jenis kasar direndam dahulu
2.   Tauge 1 kg dibuang ekornya


BAHAN UNTUK GORENG MEE HOON
1.   2 cawan minyak sayur
2.   Bawang puteh 15 biji ditumbuk halus
3.   Bawang merah 20 ulas dihiris
4.   Cili mesin 3 cawan
5.   Belacan 2 inchi di tumbuk halus
6.   Air asam pekat 1 cawan
7.   Garam secukup rasa
8.   Gula 2 camca besar
9.   Tumix 2 camca  besar
10.                     Air tapis di campur air stok udang 4 cawan
11.                     Udang hidup 1 kilo dibuang kulit dan kepalanya,kulit dan kepalanya di goreng garing dengan sedikit garam dan air tapis  di diblend halus tapis buat stok udang.


CARA MENGGORENG MEE HOON
Panaskan minyak dikuali besar,kemudian tumiskan 2 ekor udang hingga garing untuk ambil baunya,kemudian tumiskan bawang puteh,bawang merah dan belacan sudah garing masukan gula masak hingga gula kuning,kemudian masukan cili mesin masak hingga naik minyak kemudian masukan air asam,tumix dan masukan ½ udang kopek. Sudah naik minyak masukan air dan stok udang,biar mendidih masukan mee hoon yg telah ditoskan airnya.sudah hampir masak masukan tauge dan rasa garamnya.


BAHAN2 UNTUK TABUR ATAS MEE HOON
1.   Kucai dibasuh bersih dan di potong 1 inchi 3 cawan
2.   Tahu dipotong kecil digaramkan dan di goreng jangan garing sangat.
3.   Telor rebus 15 biji belah 2
4.   Limau kasturi basuh bersih dibelah 2 buang bijinya
5.   Bawang merah dan bawang puteh goreng garing.

BAHAN UNTUK KUAH MEE HOON SINGAPURA
1.   Minyak sayur 1 cawan
2.   10 ulas bawang puteh tumbuk halus
3.   10 ulas bawang merah dihiris
4.   Belacan 2 inchi di tumbuk halus
5.   Udang kering 2 camca ditumbuk halus
6.   Kacang tanah goreng ditumbuk 2 camca besar
7.   Cili mesin 2 cawan
8.   Tauchu ¾ botol di basuh dahulu tumbuk sedikit
9.   Gula ½ cawan
10.                     Air asam jawa pekat 2 cawan
11.                     Garam secukup rasa sebab tauchu dah masin.
12.                     Tumix 1 camca besar
13.                     Air tapis 3 cawan campur dengan air stok udang
14.                     Udang hidup separuh dari 1 kilo

CARA MENUMIS KUAH MEE HOON
Panaskan minyak tumiskan udang 2 ekor hingga garing kemudian masukan belacan dan semua bawang hingga garing,kemudian masukan gula masak hingga kuning dan masukan,udang kering,cili mesin dan air asam masak hingga naik minyak masukan tauchu,kacang tanah tumbuk,dan udang kopek.masak hingga naik minyak baru masukan air stok udang dan tumix serta rasa garam dan rasa manisnya.

CARA HIDANG
1.   Mee hoon goreng
2.   Kuah tauchu
3.   Tabur kucai potong
4.   Tahu goreng
5.   Bawang goreng
6.   Telor rebus
7.   Limau kasturi

No comments:

Post a Comment