MEE HOON SIAM
SINGAPURA
BAHAN2NYA
1. 3 bungkus mee hoon yg jenis kasar direndam dahulu
2. Tauge 1 kg dibuang ekornya
BAHAN UNTUK GORENG
MEE HOON
1. 2 cawan minyak sayur
2. Bawang puteh 15 biji ditumbuk halus
3. Bawang merah 20 ulas dihiris
4. Cili mesin 3 cawan
5. Belacan 2 inchi di tumbuk halus
6. Air asam pekat 1 cawan
7. Garam secukup rasa
8. Gula 2 camca besar
9. Tumix 2 camca besar
10.
Air
tapis di campur air stok udang 4 cawan
11.
Udang
hidup 1 kilo dibuang kulit dan kepalanya,kulit dan kepalanya di goreng garing
dengan sedikit garam dan air tapis di
diblend halus tapis buat stok udang.
CARA MENGGORENG
MEE HOON
Panaskan minyak
dikuali besar,kemudian tumiskan 2 ekor udang hingga garing untuk ambil
baunya,kemudian tumiskan bawang puteh,bawang merah dan belacan sudah garing
masukan gula masak hingga gula kuning,kemudian masukan cili mesin masak hingga
naik minyak kemudian masukan air asam,tumix dan masukan ½ udang kopek. Sudah
naik minyak masukan air dan stok udang,biar mendidih masukan mee hoon yg telah
ditoskan airnya.sudah hampir masak masukan tauge dan rasa garamnya.
BAHAN2 UNTUK TABUR
ATAS MEE HOON
1. Kucai dibasuh bersih dan di potong 1 inchi 3
cawan
2. Tahu dipotong kecil digaramkan dan di goreng
jangan garing sangat.
3.
Telor rebus 15 biji belah 2
4. Limau kasturi basuh bersih dibelah 2 buang
bijinya
5. Bawang
merah dan bawang puteh goreng garing.
BAHAN UNTUK KUAH
MEE HOON SINGAPURA
1. Minyak sayur 1 cawan
2. 10 ulas bawang puteh tumbuk halus
3. 10 ulas bawang merah dihiris
4. Belacan 2 inchi di tumbuk halus
5. Udang kering 2 camca ditumbuk halus
6. Kacang tanah goreng ditumbuk 2 camca besar
7. Cili mesin 2 cawan
8. Tauchu ¾ botol di basuh dahulu tumbuk
sedikit
9. Gula ½ cawan
10.
Air
asam jawa pekat 2 cawan
11.
Garam
secukup rasa sebab tauchu dah masin.
12.
Tumix 1
camca besar
13.
Air
tapis 3 cawan campur dengan air stok udang
14.
Udang
hidup separuh dari 1 kilo
CARA MENUMIS KUAH
MEE HOON
Panaskan minyak
tumiskan udang 2 ekor hingga garing kemudian masukan belacan dan semua bawang
hingga garing,kemudian masukan gula masak hingga kuning dan masukan,udang
kering,cili mesin dan air asam masak hingga naik minyak masukan tauchu,kacang
tanah tumbuk,dan udang kopek.masak hingga naik minyak baru masukan air stok
udang dan tumix serta rasa garam dan rasa manisnya.
CARA HIDANG
1. Mee hoon goreng
2. Kuah tauchu
3. Tabur kucai potong
4. Tahu goreng
5. Bawang goreng
6. Telor rebus
7. Limau kasturi
No comments:
Post a Comment