Wednesday, April 17, 2013

SATE GORENG NANNY PAH

BADAM DI GANTI DENGAN KACANG UNTUK DAPATKAN KELAINAN RASA KUAH 





SATEY GORENG NANNY PAH



BAHAN2NYA


1.                      1 Kilo Daging Fillet Di Potong Kecil Size Untuk Sate
2.                      3 Camca Besar Biji Ketumbar
3.                      3 Camca Besar Biji Jinatan Manis
4.                      2 Cam Besar Biji Jintan Puteh
5.                      1  Camca Besar Lada Hitam Biji
6.                      1 Ketul Kunyit Hidup
7.                      2 Inci Lengkuas
8.                      4 Batang Serai
9.                      1 Inci Halia
10.             6 Ulas Bawang Merah
11.             4 Ulas Bawang Puteh
12.             Cili Padi 5 Biji
13.             Santan Rm1/- 1 Packet
14.             Gula Melaka 1 Ketul Yg Kecil
15.             Garam 1 Camca Besar
16.             Tumix 1 Sudu Kecil

Blend Semua Bahan Dengan Santan Jangan Guna Air.Kemudian Perap Pada Daging,Selama Satu Malam,Kemudian Rebus Daging Hingga Kering Dengan Daun Pandan.Apabila Sudah Kering Boleh Lah Digoreng Daging Hingga Garing Kemudian Boleh Cucuk Pada Lidi Satey Dan Hidang Dengan Kuah Satey,Timun Bawang Dan Nasi Himpit.

·    SATE INI MUDAH DAN TAK PAYAH SUSAH2 UNTUK TIUP API UNTUK MEMBAKARNYA

·    UNTUK KUAH SATEY BOLEH DI GANTI KAN KACANG DENGAN BADAM UNTUK BUAT KUAH SATEY PASTI ADA KEBERLAINANYA SEDAPNYA

No comments:

Post a Comment