BADAM DI GANTI DENGAN KACANG UNTUK DAPATKAN KELAINAN RASA KUAH
SATEY GORENG NANNY PAH
BAHAN2NYA
1.
1 Kilo Daging Fillet Di Potong Kecil Size Untuk Sate
2.
3 Camca Besar Biji Ketumbar
3.
3 Camca Besar Biji Jinatan Manis
4.
2 Cam Besar Biji Jintan Puteh
5.
1 Camca Besar Lada Hitam Biji
6.
1 Ketul Kunyit Hidup
7.
2 Inci Lengkuas
8.
4 Batang Serai
9.
1 Inci Halia
10.
6 Ulas Bawang Merah
11.
4 Ulas Bawang Puteh
12.
Cili Padi 5 Biji
13.
Santan Rm1/- 1 Packet
14.
Gula Melaka 1 Ketul Yg Kecil
15.
Garam 1 Camca Besar
16.
Tumix 1 Sudu Kecil
Blend Semua Bahan Dengan
Santan Jangan Guna Air.Kemudian Perap Pada Daging,Selama Satu Malam,Kemudian
Rebus Daging Hingga Kering Dengan Daun Pandan.Apabila Sudah Kering Boleh Lah
Digoreng Daging Hingga Garing Kemudian Boleh Cucuk Pada Lidi Satey Dan Hidang
Dengan Kuah Satey,Timun Bawang Dan Nasi Himpit.
· SATE INI MUDAH DAN TAK PAYAH SUSAH2 UNTUK TIUP API
UNTUK MEMBAKARNYA
·
UNTUK KUAH SATEY BOLEH DI GANTI KAN KACANG
DENGAN BADAM UNTUK BUAT KUAH SATEY PASTI ADA KEBERLAINANYA SEDAPNYA
No comments:
Post a Comment