KARI UDANG
BAHAN2NYA
1. Udang besar 1 kilo Basuh bersih kerat hujung ekornya dan hujung
kepalanya
2. Minyak sayur ½ cawan
3. Daun kari 2 helai
4. Halia 1 inci
5. Bawang puteh 4 ulas
6. Bawang merah 4 ulas
7. Garam 1 sudu kecil
BLEND HALUS SEMUA NO4-NO 7
8. Rempah Babas 1 cawan di gaul rata dengan 1 sudu kecil kunyit serbuk Babas
9. Jintan manis 1 camca
10. Jintan puteh 1 camca
11. Buah pelaga 3 biji
12. Bunga cengkih 3 biji
13.
1 kelopak bunga lawang
14. 1 pc kayu manis yg kecil
15. Kas kas 1 camca besar
16. Lada puteh ½ sudu kecil
BLEND SEMUA NO9-NO16 HINGGA HALUS TAPIS AMBIL PATINYA SHJ.
19.
Daun pudina ½ cawan
20. Daun ketumbar 1 pokok
21. Gajus 6 Biji
22. Tairu 1 paket
23.
Santan khalis ½ cawan
BLEND SEMUA NO19–NO23
25.
Cili hijau belah tengah
jangan putus 3 bji
26. Kacang buncis 12 biji
kerat 2 belah tengah jangan putus
27. Tomato biji 2 biji belah 4
Panaskan minyak tumis bawang merah dan puteh hiris dengan satu helaI daun kari,sudah garing padam api kemudian masukan rempah dan kunyit,kacau rata masuk pula pati rempah yg telah di tapis,buka api kembali,kemudian masuk pula udang atau ketam yg di perap,dan masukan daun2 yg telah di blend ,sudah mendidih baru masukan kacang buncis,cili hijau dan daun kari,tunggu mendidih baru boleh padam api,jangan tutup periuk nanti cepat basi.
No comments:
Post a Comment