Thursday, April 18, 2013

DALCA TULANG DAGING NANNY PAH




DALCA TULANG DAGING NANNY PAH
BAHAN2NYA

1.     Daging Lemak Yg Telah Dipotong Kecil  Basuh Bersih Dengan Tepung Gandum
2.     Kacang Dal Kasar ½  Cawan Basuh Dan Direndam Dahulu
3.     Kacang Dal Thoor Yg Kecil  ½  Cawan Basuh Dan Direndam Dahulu
4.     Air Asam Jawa Pekat 1 Cawan
5.     Asam Keping 2 Keping

BAHAN2 UNTUK PERAP DENGAN AYAM 1 JAM SEBELUM MASAK
6.     Bawang Besar 2 Biji
7.     Bawang Puteh 6 Biji
8.     Halia 2 Inchi
9.     Garam 1 Camca Besar
10.                        Air Tapis Sedikit Untuk Blend Hingga Halus  No 7 – No 11,Sudah Blend Perap Pada Daging Hiris Direbus Hingga Empuk
11.                        Dal Kasar Dan Dal Thoor,Kentang,Carrot Dan Terung,Dan 2 Helai Daun Pandan Simpul Ikat Dengan Secukup Air Untuk Rebus Semua Hingga Empuk.Sudah Empuk Masukan Air Asam Dan Asam Keping.

BAHAN2 UNTUK TUMIS
1.     5 Ulas Bawang Merah  Hiris
2.     6 Ulas Bawang Puteh Ditumbuk Kasar
3.     1 Batang Kayu Manis
4.     1 Kuntum Bunga Lawang
5.     6 Kuntum Buah Pelaga
6.     6 Kuntum Bunga Cengkih
7.     Daun Kari Hijau 2 Helai
8.     Daun Salam 2 Helai
9.     2 Batang Serai Ketuk
10.                      Minyak Sapi 2 Camca
11.                      Minyak Sayur ½ Cawan
12.                      Rempah Kari Babas 1 Cawan
13.                      Jintan Manis Serbuk 1 Camca
14.                      Jintan Puteh Serbuk 2 Camca
15.                      Kunyit Serbuk Babas 1 Sudu Kecil
16.                      Kismis ¼  Cawan
17.                      Santan Pekat 1 Cawan

BAHAN BLEND TAMBAHAN
1.     Tairu 1 Bungkus
2.     Badam 10 Biji
3.     Gajus 10 Biji
4.     Daun Pudina 1 Cawan
5.     Daun Ketumbar Dengan Akar2nya 2 Pokok
6.     Coffee Mate 2 Camca Besar
7.     Air Mawar 2  Camca Besar
8.     Blend Semua Bahan Hingga Halus


BAHAN2 SAYURAN DALCA
1.     4 Biji Kentang Kopek Belah 4 Basuh Bersih Dan Rendam
2.     1 Biji Terung Besar Belah Tengah Dan Potong Serong Basuh Bersih Dan Rendam
3.     1 Biji Carrot Buang Kulitnya Belah 4 Dan Potong Pendek Basuh Dan Rendam
4.     Masukan Semua Bahan No 1 – No 3 Kedalam Rebusan Daging Yg Sudah Empuk Dan Dal Rebus.Masak Hingga Empuk Kentang
5.     Tomato Biji Yg Merah 2 Biji Dibasuh Bersih Belah 4
6.     Cili Merah 2 Biji Di Belah Tengah Jangan Putus
7.     Cili Hijau 2 Biji Di Belah Tengah Jangan Putus                        Masukan Akhir Sekali
8.     2 Helai Daun Kari Hijau Dipetik Daunya Diramas2 Sikit


CARA MENUMIS KUAH DALCA
Panaskan Minyak Sayur Dan Minyak Sapi,Tumiskan Bawang Merah Hiris,Bawang Puteh Tumbuk Kasar,Daun Pandan,Daun Salam,Serai Ketuk,Kismis,Dan Kelengkap Daging Hingga Garing,Padam Api Masukan Rempah,Jintan Puteh,Jintan Manis Dan Kunyit Serbuk.Masukan Santan 1 Cawan Buka Api Kembali,Masak Lagi Hingga Naik Minyak,Kemudian Masukan Bahan Blend Tambahan Dan Tuang Kedalam Ayam, Kacang Dal.Dan Sayuran Yg Direbus Empuk,Akhir Sekali Masukan Tomato Biji,Cili Merah.Cili Hijau Dan Daun Kari Ramas2.Sedia Dimakan Dengan Nasi Minyak,Biryani,Beringin Atau Cicah Roti Bengali Atau Roti Perancis.

No comments:

Post a Comment