Sunday, April 21, 2013

NASI AYAM NANNY PAH




NASI AYAM NANNY PAH

BAHAN2NYA
1.       1 ekor ayam seekor2
2.       Air tapis untuk rebus ayam sebanyak tenggelamnya ayam di periuk rice cooker
3.       Halia 3 inchi
4.       Bawang besar 3 biji
5.       Bawang puteh 10 biji
6.       Garam 1 camca besar
7.       Air tapis untuk blend
8.       No 3 –no 7 di blend halus,sumbat dalam perut ayam
9.       Serai 3 batang di ketuk sumbat dalam perut ayam
10.    Daun pandan 5 helai di siat2 simpul ikat di sumbat dalam perut ayam.
11.    Ayam yg telah disumbat dengan bahan2 di rebus hingga masak anggaran 20-30 minit
12.    Apabila ayam sudah masak angkat keluar dan rendam dalam besin yg berisi air batu.Untuk elak ayam jadi kekeringan
13.    Air rebusan ayam boleh di buat sup dan untuk blend untuk kuah sambal cilinya.


BAHAN2 UNTUK BUAT SUPNYA
1.       Bawang merah hiris 5 biji
2.       Bawang puteh tumbuk 6 biji
3.       Bunga cengkih 8 biji
4.       Buah pelaga 8 biji
5.       Kulit kayu manis 2 batang
6.       Bunga lawang 2 kuntum
7.       Minyak untuk tumis ½ cawan
8.       Daun pandan 2 helai di siat2 simpul ikat
9.       Cube ayam 1 keping
10.    Serbuk lada/puteh/hitam 1 sudu kecil
11.    Daun sup 1 ikat di simpul
12.    Air rebusan ayam sebahgian agak 3-4 mangkok sahaja
13.    Untuk tabur daun sup daun bawang hiris
14.    Untuk tabur bawang goreng


SAMBAL CILI

BAHAN2NYA
1.       Cili merah 4 biji
2.       Bawang puteh 5 biji
3.       Garam 1 sudu kecil
4.       Air rebusan  ayam ½ cawan
5.       Cuka 4 camca
6.       Gula 2 camca besar


AYAM
Ayam yang di telah direndam air batu angkat keluar dan toskan air nya.
Potong kecil ayam kemudian dilumur kan oyster sos dan minyak bijan.sudah rata di goreng sebentar jangan garing sangat.Susun daun salad diatas pinggan kemudian susun ayam goreng.

NASI AYAM
BAHAN2NYA
1.       5 cawan beras
2.       Margarine ½ kotak
3.       Minyak sayur ½ cawan
4.       3 helai daun pandan disiat2 dan simpul ikat
5.       2 helai daun salam
6.       Kayu manis 2 batang
7.       Bunga lawang 3 kuntum
8.       Bunga cengkih 6 kuntum
9.       Buah pelaga 6 biji
10.    Pewarna kuning ½ sudu kecil
11.    8 cawan air rebusan ayam.
12.    Cube ayam 1 keping
13.    Cili padi hijau 8 biji
14.    Daun ketumbar disimpul ikat 1 pokok dengan akar2nya.


UNTUK HIDANGAN
1.       Daun salad dibasuh bersih  dipotong dua
2.       Timun garis jangan buang kulit di potong serong tebalnya jangan nipis sangat sederhana aje.
3.       1 biji bawang besar dipotong bulat2 jangan tebal sangat.
4.       1 biji tomato dipotong bulat2

No comments:

Post a Comment