INTI
SAMBOSA NANNY PAH
1. Jintan manis 2 camca
2. Jintan puteh 2 camca
3. Buah pelaga 10 biji
4. Bunga cengkih 10 biji
5. Lada puteh/hitam 1 sudu kecil
6. Cili padi hijau 10 biji
7. Garam 1 sudu kecil
8. ½ cawan air tapis untuk
buat blend
9. Bawang merah hiris 6 ulas
10.
Bawang puteh hiris 5 ulas
11.
Rempah babas 2 camca
12.
Daging cincang 1 cawan
13.
Bawang besar 3 biji di potong dadu
14.
Kentang 8 biji di potong dadu, gaul dg sedikit garam
15.
Cube ayam atau cube lembu 1 pc
16.
Minyak sapi 2 camca besar campur 2 camca minyak sayur
17.
Daun sup daun bawang hiris
BLEND NO 1-8 HINGGA HALUS KEMUDIAN TAPIS BUANG HAMPASNYA DAN AMBIL PATINYA..SUDAH TAPIS BLEND LAGI TAMBAH LAGI AIR HINGGA DAPAT PATI REMPAH SAPENUHNYA,BILA MAKAN INTI NYA TIDAK RASA BERSEREGAI REMPAHNYA.
Panaskan minyak sapi tumiskan sedikit bawang besar
dadu hingga layu kemudian masukan pati rempah yg diblend yang sudah ditapis
tadi,daging dan masak hingga betul2 empuk ,apabila daging sudah empuk masukan
kentang dan 3 cawan air tapis, Bila sudah empuk dan kering airnya,masukan akhir sekali bawang besar dadu serta cube ayam
atau cube lembu dan daun sup daun bawang hiris. Masak intinya betul lembut dan
empuk supaya senang hendak di sisi kedalam kulit sembosa
Cara mengisi ke kulit sembosa beli kulit popia yang besar di supermarket,kemudian potong 2 baru di lipat 3 segi kena practise guna kertas dulu cara melipatnya. Bancuh tepung dengan air pekat untuk buat gam sembosa,tetapi dengan air sahaja pun boleh,sudah siap boleh disimpan di freezer atau goring makan buat minum petang
INTI INI JUGA BOLEH DI BUAT ROTI GULONG,BUAT INTI KARIPAP,DAN INTI PIZZA.
Cara mengisi ke kulit sembosa beli kulit popia yang besar di supermarket,kemudian potong 2 baru di lipat 3 segi kena practise guna kertas dulu cara melipatnya. Bancuh tepung dengan air pekat untuk buat gam sembosa,tetapi dengan air sahaja pun boleh,sudah siap boleh disimpan di freezer atau goring makan buat minum petang
INTI INI JUGA BOLEH DI BUAT ROTI GULONG,BUAT INTI KARIPAP,DAN INTI PIZZA.
No comments:
Post a Comment