CHAR KUEY TEOW
1 Bungkus kueh teow
1/2 Cawan minyak
sayur
12 Ekor udang basah buang kulitnya
12 Ekor udang basah buang kulitnya
½ Cawan kerang
rebus kopek
5 Biji bawang putih, diketuk
5 Biji bawang putih, diketuk
5 Ulas bawang
merah hiris
3 Camca besar cili kisar
1 Camca kicap cair
3 Camca sos tiram
3 Camca besar cili kisar
1 Camca kicap cair
3 Camca sos tiram
1 Camca tumix
ayam
3 Camca kicap pekat
3 Camca kicap pekat
1 Camca cuka
2 Biji telur
½ Cawan daun kucai
1 Cawan taugeh
CARA CARANYA
2 Biji telur
½ Cawan daun kucai
1 Cawan taugeh
CARA CARANYA
1. Panaskan minyak,tumiskan
bawang merah hiris dan bawang puteh ketuk goreng hingga garing
2. Masukkan cili kisar dan kacau hingga naik minyak.
2. Masukkan cili kisar dan kacau hingga naik minyak.
3. Masukkan semua sos dan
cuka. Kacau rata.
4. Pecahkan telur dan kacau
hingga telur agak kental sedikit, terus masukkan kuey teow,taugeh. Kacau rata
tapi jgn terlalu lama kerana ini akan menghancurkan kuey teow. Kemudian masukan
tauge dan telor.Kacau rata kemudian masukan kucai.
5. Padamkan api.
5. Padamkan api.
No comments:
Post a Comment