Tuesday, April 23, 2013

CHAR KUEH TIAU



CHAR KUEY TEOW

1 Bungkus kueh teow
1/2 Cawan minyak sayur
12 Ekor udang basah buang kulitnya
½ Cawan kerang rebus kopek
5 Biji bawang putih, diketuk
5 Ulas bawang merah hiris
3 Camca besar cili kisar
1 Camca kicap cair
3 Camca sos tiram
1 Camca tumix ayam
3 Camca kicap pekat
1 Camca cuka
2 Biji telur
½ Cawan daun kucai
1 Cawan taugeh


CARA CARANYA
1. Panaskan minyak,tumiskan bawang merah hiris dan bawang puteh ketuk goreng hingga garing
2. Masukkan cili kisar dan kacau hingga naik minyak.
3. Masukkan semua sos dan cuka. Kacau rata.
4. Pecahkan telur dan kacau hingga telur agak kental sedikit, terus masukkan kuey teow,taugeh. Kacau rata tapi jgn terlalu lama kerana ini akan menghancurkan kuey teow. Kemudian masukan tauge dan telor.Kacau rata kemudian masukan kucai. 
5. Padamkan api.

No comments:

Post a Comment