KARI TELOR ITEK
BAHAN2NYA
1. 15 Biji Telor Itek Direbus Dahulu
2. 8 Biji Kentang Yg Kecil Kopek Dan Belah 4
BAHAN2 BLEND
1. Halia 3 Inchi
2. Bawang Puteh 10 Biji
3. Bawang Besar 3 Biji
4. Garam 1 ½ Camca Besar
5. 10 Biji Gajus
6. 10 Biji Badam
7. 2 Pokok Daun Ketumbar Dengan Akar2nya
8. 1 Cawan Daun Pudina
9. Santan Pekat ½ Cawan
10.
Blend Semua Bahan
Hingga Halus
BAHAN2 TUMIS
1. Minyak Sayur Untuk Tumis 1 Cawan
2. Bawang Merah 10 Biji Dihiris
3. Bawang Puteh 8 Biji Ditumbuk Kasar2
4. Buah Pelaga 5 Biji
5. Bunga Cengkih 5 Biji
6. Kulit Kayu Manis 2 Batang Yg Kecil
7. Bunga Lawang 2 Kuntum
8. Jintan Puteh 3 Camca
Ditumbuk Halus
9. Jintan Manis 2 Camca Ditumbuk Halus
10.
Kunyit Serbuk
Babas 1 Camca Besar
11.
Rempah Kari Ikan
2 Cawan
12.
Santan Pekat ½
Cawan
13.
Daun Pandan 2
Helai disimpul Ikat
14.
2 Helai Daun
Salam
15.
2 Helau Daun Kari
16.
3 Cawan Air Tapis
CARA MENUMIS
Panaskan Minyak Tumiskan
Semua Bawang Dan Kelengkap Daging,Daun Pandan,Daun Salam,Daun Kari 1
Helai,,Jintan Puteh Dan Jintan Manis Tumbuk Dan Masukan Serbuk Kunyit
Babas,Sudah Garing,Padam Api Masukan Rempah Kari Babas Kacau Rata Masukan
Santan Pekat Dan Buka Api Kembali Masak Hingga Mendidih Kemudian Masukan Bahan
Blend Masak Hingga Naik Minyak Masukan Air Tapis Dan Akhir Sekali Masukan Telor
Itek Yg Telah Di Belah 2 Dan Akhir Sekali Ramaskan Daun Kari 1 Helai Dan Padam
Api.
No comments:
Post a Comment