Thursday, April 18, 2013

KARI TELOR ITEK





KARI TELOR ITEK

BAHAN2NYA
1.   15 Biji Telor Itek Direbus Dahulu
2.   8 Biji Kentang Yg Kecil Kopek Dan Belah 4

BAHAN2 BLEND
1.   Halia 3 Inchi
2.   Bawang Puteh 10 Biji
3.   Bawang Besar 3 Biji
4.   Garam 1 ½ Camca Besar
5.   10 Biji Gajus
6.   10 Biji Badam
7.   2 Pokok Daun Ketumbar Dengan Akar2nya
8.   1 Cawan Daun Pudina
9.   Santan Pekat ½ Cawan
10.                     Blend Semua Bahan Hingga Halus

BAHAN2 TUMIS
1.   Minyak Sayur Untuk Tumis 1 Cawan
2.   Bawang Merah 10 Biji Dihiris
3.   Bawang Puteh 8 Biji Ditumbuk Kasar2
4.   Buah Pelaga 5 Biji
5.   Bunga Cengkih 5 Biji
6.   Kulit Kayu Manis 2 Batang Yg Kecil
7.   Bunga Lawang 2 Kuntum
8.   Jintan Puteh 3 Camca  Ditumbuk Halus
9.   Jintan Manis 2 Camca Ditumbuk Halus
10.                     Kunyit Serbuk Babas 1 Camca Besar
11.                     Rempah Kari Ikan 2 Cawan
12.                     Santan Pekat ½ Cawan
13.                     Daun Pandan 2 Helai disimpul Ikat
14.                     2 Helai Daun Salam
15.                     2 Helau Daun Kari
16.                     3 Cawan Air Tapis

CARA MENUMIS
Panaskan Minyak Tumiskan Semua Bawang Dan Kelengkap Daging,Daun Pandan,Daun Salam,Daun Kari 1 Helai,,Jintan Puteh Dan Jintan Manis Tumbuk Dan Masukan Serbuk Kunyit Babas,Sudah Garing,Padam Api Masukan Rempah Kari Babas Kacau Rata Masukan Santan Pekat Dan Buka Api Kembali Masak Hingga Mendidih Kemudian Masukan Bahan Blend Masak Hingga Naik Minyak Masukan Air Tapis Dan Akhir Sekali Masukan Telor Itek Yg Telah Di Belah 2 Dan Akhir Sekali Ramaskan Daun Kari 1 Helai Dan Padam Api.

No comments:

Post a Comment