Monday, April 22, 2013

AIR STOK UDANG




AIR STOK UDANG

BAHAN2NYA


1.   Udang hidup terutama hendak buat kuah mee
2.   Kopek kulit dan cabut kepala udang hidup
3.   Panaskan kuali masukan sedikit minyak dan sedikit garam dan gorenglah kulit dan kepala udang hingga garing dan berbau wangi
4.   Kemudian masukan 1 cawan air tapis kedalam kulit udang dan kepala udang goreng,masak hingga mendidih,sudah menidih padam api biar sejuk,baru blend sehingga halus.
5.   Tapis air udang goreng hingga habis,hampasnya boleh dibuang
6.   Boleh dibungkus kecil kedalam plastik,dan simpan difreezer,bila2 hendak masak boleh keluarkan satu persatu.
7.   Air stok udang ini sedap untuk masukan kedalam kuah mee,sambal tumis udang,sambal ikan bilis,atau bancuhan untuk buat cucur udang.

No comments:

Post a Comment