Saturday, April 20, 2013

MEE REBUS KACANG KUDA



MEE REBUS KACANG KUDA




BAHAN2
1.   Tulang daging direbus dengan presure cooker bersama daun pandan,bawang besar 6 biji,tomato biji 5 biji,sedikit garam,cube lembu 2 pcs,dan air ¾ periuk,  rebus hingga empuk .
2.   Kacang kuda 2 cawan direndam satu malam dan direbus hingga kembang,kemudian blend letak tepi dahulu
3.   Tomato puree 2 tin sederhana
4.   Minyak untuk tumis 1 cawan
5.   Bawang merah hiris 10 biji
6.   Bawang puteh tumbuk kasar 10 ulas
7.   Cili mesin 2 cawan
8.   Mee kuning 4 kilo
9.   Tauge ½ kilo
10.                     Tahu goreng di goreng  10 keping di garamkan dan gaul bersama bawang puteh tumbuk halus sudah goreng baru potong kecil untuk tabur diatas mee
11.                     Sambal tumis sotong kembang 5 ekor
12.                     Daun sup daun bawang hiris
13.                     Limau nipis potong
14.                     Daun salad hiris
15.                     Hirisan cucur udang rangup
16.                     Telor rebus





 




CARA MENUMIS KUAH MEE KACANG KUDA


Panaskan minyak tumiskan bawang merah dan bawang puteh hingga garing,kemudian masukan cili mesin,masak hingga naik minyak kemudian masukan tomato puree masak lagi hingga naik baunya,kemudian masukan kacang kuda yg sudah di blend masak hingga mendidih kemudian tuang kedalam sup tulang, rasa garamnya jika suka kuahnya manis sikit letak sedikit gula.

CARA MEMASAK MEE NYA

BAHAN2
1.   Minyak 1 cawan
2.   Bawang puteh tumbuk kasar 10 biji
3.   Lada puteh serbuk  ½ sudu kecil
4.   Tauge 1 kilo
5.   Sedikit garam
6.   Tumix 1 sudu kecil
Tumis bawang merah dan bawang puteh hingga garing,masukan mee kacau rata,tabur sedikit lada puteh serbuk,tumix  dan sedikit garam akhir sekali masukan tauge kacau rata.

SAMBAL TUMIS SOTONG KEMBANG

BAHAN2NYA
1.   Sotong kembang 5 ekor di buang tulang tengahnya dan dipotong 4 segi dan janggutnya jangan di potong biar panjang.
2.   Bawang merah 10 ulas
3.   Belacan melaka sedikit
4.   Garam sedikit
5.   Blend sehingga halus no 2 hingga no 5
6.   Minyak untuk tumis ½ cawan
7.   Gula 1 camca besar
8.   Air asam jawa pekat ½ cawan
9.   Tumix 1 sudu kecil


CARA MENUMIS SAMBAL
Panaskan minyak goreng gula hingga kuning masukan bahan blend hingga wangi kemudian masukan cili mesin,air asam jawa,tumix  dan garam masak sehingga naik minyak.baru masukan sotong,masak sehingga sotong masak.

CUCUR UDANG RANGGUP

BAHAN2NYA
1.   1 cawan tepung gandum
2.   ¼  cawan tepung beras
3.   2 camca besar tepung cake
4.   2 camca tepung jagung
5.   Udang kering ½ cawan
6.   Udang hidup di buang kulitnya di hiris 3
7.   Bawang besar 2 biji di blend bersama udang kering dan sedikit garam
8.   Air tapis secukupnya
Satukan semua tepung masukan bahan blend dan air kacau rata jangan pekat atau cair, akhir sekali masukan udang hidup yg di hiris.goreng nipis dalam minyak yg banyak hingga ranggup kemudian hiris untuk tabur di atas mee.

CARA MENGHIDANG MEE
1.   Mee goreng
2.   Kuah mee dan tulang
3.   Tabur daun salad hiris
4.   Tahu potong
5.   Bawang goreng
6.   Daun sup daun bawang hiris
7.   Telor rebus
8.   Sambal tumis sotong
9.   Hirisan cucur udang ranggup
10.                     Limau hiris
11.                     Makanlah sewaktu masih panas



No comments:

Post a Comment