BIHUN SUP NANNY PAH
1. Daging di perap dengan halia 2 inchi,bawang puteh 4
ulas,bawang besar 2 biji dan 1 camca besar garam,diblend halus perap pada daging,jangan
semua daging tinggal sikit.
2. Rebus hingga daging empuk dengan daun pandan simpul 2
helai,bawang besar 4 biji.sebiji2, dan air ½ periuk, bonjut 1 ketul dan daun
sadri 1 ikat serta cube ayam 1 ketul
3. ½ packet mee hoon kasar direndam dengan kunyit serbuk babas 1 camca
besar,kemudian celor tapis dan jirus air supaya tidak melekat.jangan lama
sangat nanti mee hoon kembang.
BAHAN2 UNTUK TUMIS KUAH SUP
4. Minyak ½ cawan
5. Daun pandan 2 helai di simpul ikan
6. Lengkuas 2 inchi di ketuk
7. 2 batang serai diketuk
8. Bawang puteh tumbuk kasar 4 biji
9. Bawang merah hiris 4 biji
10.
Kulit kayu
manis,bunga cengkih,buah pelaga,bunga lawang dan sedikit jintan manis.
11.
3 camca rempah
sup adabi
12.
Tumis semua bahan
diatas,sudah garing tuang kedalam sup yang sudah empuk daging.
13.
Lada hitam dan
lada puteh ½ camca kecil.masuk kan kedalam sup.
BAHAN UNTUK TABUR ATAS MEE HOON SUP
14.
Daun sup dan daun
bawang di hiris
15.
Bawang merah dan
bawang puteh goreng
16.
Lobak masin
direndam dahulu dan basuh bersih dihiris kecil2
17.
Sambal cili
18.
Limau nipis
CARA MENUMIS SAMBAL CILI
1.
Cili mesin 1
cawan di tapis ambil patinya
2.
Bawang merah
hiris 4 biji
3.
Minyak ½
cawan
4.
Garam secukup
rasa
5.
Air asam jawa
½ cawan
6.
Gula ½ camca
7.
Cube bilis 1
keping
Panaskan kuali tumiskan
bawang merah hingga garing,masukan gula kacau,kemudian masuk cili mesin masak
hingga naik minyak masukan air asam dan cube bilis rasa garamnya dan
gulanya,jangan manis sangat.
CARA HIDANGAN
1.
Masuk mee hoon yg
sudah dicelur kedalam mangkok,kemudian tuang kuah dan daging,tabur sedikit
lobak masin,daun sup daun bawang dan akhir sekali letakan bawang goreng ,sambal
cili di tengah dan satu hiris limau nipis.jika suka boleh letak sedikit tauge
disangai sekejap tanpa minyak dan air.
No comments:
Post a Comment