Thursday, April 18, 2013

DAGING DENDENG NANNY PAH


DAGING DENDENG NANNY PAH

BAHAN2NYA
1.   Daging Isi 2 Kilo,Jangan Di Potong Dulu,Direbus Dengan Sedikit Garam, Daun Pandan,2 Batang Serai Ketuk,2 Inci Lengkuas Ketuk,2 Inci Halia Ketuk,2 Helai Daun Salam,Cili Padi Merah 10 Biji.
2.   Anggaran Empuk Angkat Di Hiris Besar Jangan Nipis Sangat Nanti Hancur,Kemudian Lapik Plastik Dan Tumbuk2 Sikit
3.   Gaul Dengan Kunyit Hidup 1 Ketul,Bawang Puteh 5 Biji Dan Ketumbar Biji 2 Sudu Kecil Hingga Rata Dan Goreng Hingga Garing Dalam Minyak Yg Banyak Dan Panas.Angkat Letak Tepi Dahulu.
4.   Bawang Puteh 10  Ulas Ditumbuk Kasar
5.   Bawang Merah 20 Biji Di Hiris Nipis
6.   Semua Bahan No 4 –No 5 Yg Di Hiris Digoreng Hingga Garing Dengan Minyak Bekas Goreng Daging Tadi,Angkat Letak Tepi Dahulu.
7.   Keluarkan Cili Padi Yg Direbus Bersama Daging, Ditumbuk Tadi, Campur Cili Merah 10 Biji Tumbuk Kasar2 Sikit Jangan Halus Sangat,Letak Sedikit Garam.
8.   Air Asam Jawa 2 Camca
9.   Tomato 2 Biji Diblend Halus
10.                     Tumix 1 Sudu Kecil
11.                     1 Sudu Kecil Gula

CARA MEMASAK DENDENG
Panaskan Minyak Bekas Goreng Daging Tumiskan Cili2 Tumbuk Hingga Garing,Tomato Blend,Air Asam,Tumix,Gula Dan Masak Hingga Naik Minyak Dan Kering Sikit,Masukan Daging Goreng Dan Bawang Merah,Bawang Puteh Yang Digoreng  Dahulu Tadi.Kacau Hingga Rata Daging Yg Telah Digoreng Tadi,Sudah Rata Dan Nampak Berpalut Ramuan Tumis ,Boleh Lah Dipadam Api.Sudah Sedia Dimakan Dengan Nasi Panas Ata Diratah Sahaja. 

No comments:

Post a Comment