Tuesday, April 16, 2013

KUEH CARA BERLAUK NANNY PAH



KUEH CARA BERLAUK NANNY PAH

BAHAN KUIH CARA
150 gram tepung gandum
2 biji telur gred A
330 ML santan
4 camca besar mentega cair
Serasa garam
2 titik pewarna makanan kuning

BAHAN2 INTINYA
1. Daging cincang 1 packet
2. Bawang besar 1 biji
3. Bawang puteh 4 ulas
4. Halia 1 inchi
5. Kunyit hidup 1 ketul yg sederhana
6. Jintan manis 1 camca besar
7. Jintan puteh 1 camca besar
8. Ketumbar biji 1 camca besar
9. No 2 – no 8 di  blend halus dengan ½ cawan air sudah halus di tambah air 1 cawan lagi kemudian diblend lagi,di tapis ambil patinya.
10.                  1 biji bawang besar dadu kecil2
11.                  Rempah babas 3 camca besar
12.                  3 camca minyak sapi atau butter
13.                  Cube daging 1 pc
14.                  Daun sup daun bawang hiris untuk tabur apabila hamper masak kueh cara
15.                  Cili merah di hiris untuk tabur apabila hampir masak kueh cara

16.                  Bawang goring untuk tabur apabila hampir masak kueh cara.

CARA MEMBUAT INTINYA
Panas butter atau minyak sapi, tumiskan pati rempah hingga naik minyak,masukan daging,rempah babas,daging cincang,cube daging dan garam secukup rasa,sudah empuk daging campakan satu ikat daun sadri di simpul ikat dan gaul rata bawang besar dadu.terus padam api.

CARA UNTUK MASAK KUEH CARA
1. Masukan santan,telor,garam,pewarna dan butter cair kedalam blender,kemudian masukan tepong sedikit 2 hingga habis.Biar sebentar sebelum bakar.
2. Panaskan acuan kueh cara,tuang adunan kedalam acuan,taburkan inti daging,apabila hampir masak baru tabur daun sup daun bawang hiris,dan cili hiris,tutup dan masak lagi sebentar.biar sejuk sebentar cungkil keluarkan dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment