IKAN BAKAR CINCALOK NANNY PAH
BAHAN2NYA
1. Sediakan Daun Pisang
2.
Ikan Pari 3 – 4
Ekor Ekor Basuh Bersih Belah Dua Dan Buka Lebar
Dan Sapu Minyak Rata2
BAHAN2 SAMBAL BAKAR IKAN
1. Cili Merah 10 Biji
2. Cili Padi Merah 10 Biji
3. Bawang Besar 4 Biji
4. Bawang Puteh 5 Ulas
5. Cincalok 4 Cawan Basuh Tos Kan Supaya Hilang Masinya
6. Limau Kasturi Perah Ambil Airnya
10 Biji
7. ½ Cawan Minyak Sayur
8. Tumix 2 Sudu Kecil
9. Blend Semua Bahan Jangan Halus Sangat Kasar2 Sikit,Jangan Letak
Garam Sebab Cincalok Sudah Masin,Tumis Hingga Cincalok Hingga Garing
Dahulu,Baru Masukan Bahan Blend,Masak Hingga Garing Baru Lumur Diatas Ikan Letak Diatas Daun
Pisang Dan Bakar Hingga Garing.
MAKAN DENGAN AIR ASAM
1. Cili Padi Kampung Hijau Dan Merah
Dihiris Halus Ikut Suka Kepedasanya
2. Tomato 3 Biji Di Dadukan
3. 2 Biji Bawang Besar Di Hiris Nipis2
4. Air Asam Jawa Pekat 1 Cawan
5. Limau Kasturi Buang Bijinya 6
Biji Perah Ambil Airnya
6. Belacan Melaka ½ Ketul Di Picit Hingga Rata Bersama Air Asam
Jawa,Kemudian Gaul Dengan Cili Padi Hiris,Tomato Dadu,Bawang Hiris Dan Masukan
Air Perahan Limau,Jangan Letak Garam Sebab Belacan Sudah Masin.Sedia Di Cicah
Dengan Ikan Bakar.
No comments:
Post a Comment