MEE KUAH TOMATO MAMA
BAHAN2NYA
1. Mee Kuning 5 Bungkus
2. 3 Helai Daun Pandan Disiat Disimpul Ikat Dan Masukan
Kedalanm Daging Rebus
3. Air Tapis ¾ Periuk Untuk Rebus Daging.
4. Garam 1 Camca Besar
5. Daging
Fillet 2 Kilo Jangan Di Potong
Dulu,Daging Direbus Dengan Garam,Hingga Empuk Angkat Dan Dihiris Nipis Dan
Letak Tepi Dahulu.
6. Udang
Hidup Laut 2 Kilo(Kopek Kulit Dan
Kepala Udang) Jangan Di Buang,Goreng Garing Dengan Sedikit Minyak Dan Garam
Kemudian Diblend Halus Dengan Sedikit Air Tapis, Di Tapis Ambil Patinya Untuk
Dijadikan Air Stok Udang,Isi Udang Dibuang Tahinya Ditengah.Digoreng Sebentar
Dengan Sedikit Minyak Dan Garam,Angkat Letak Tepi Dahulu.
7. Sotong
2 Kilo,Di Buang Kulitnya Dan
Kepalanya Yg Ada Keras Picit Keluar,Buang Hitam Sotong Supaya Kuah Tidak
Hitam,Dan Tulang Tengah,Basuh Bersih,Kemudian Dipotong Dua Dan Di Kelar2
Badanya.Rebus Sebentar Didalam Kuah Daging.Angkat Dan Letak Tepi Dahulu.
8. Rebus
Telor Omega 15 Biji,Sewaktu Panas
Cepat2 Jurus Air Supaya Telor Kuning Nampak Cantik.Kemdian Kopek Dan Belah 2
Letak Di Pinggan Hidangan.
9. Tahu
10 Biji Digaramkan Kemudian Goreng
Garing Dan Belah 10 Letak Dipinggan Hidangan
10.
Bawang Kecil Campur Bawang Puteh Di Hiris Nipis Dan Digoreng
Kuning Untuk Buat Bawang Goreng,Goreng Bawang Dalam Minyak Yang Banyak Dan
Jangan Hangus Biar Kuning Sahaja
11.
Limau Nipis 5 Biji Dibasuh Bersih Digelek Dulu Baru Dipotong
Nipis Untuk Perahan Di Mee,Letak Di Piring Hidangan.
12.
Daun Bawang Daun Sup 3-4 Pokok Dibasuh Bersih Dan Hiris Untuk Tabur Diatas
Mee,Letak Di Piring Hidangan.
13.
Cili Padi Hijau Dan Cili Padi Merah 30 Biji Di Basuh Bersih Dan Hiris Kecil,Gaul Dengan
Garam Dan Cuka Untuk Buat Cili Jeruk Letak Di Tupperware Bertutup.
14.
Tomato Biji Yg Merah2 8 Biji,Sebiji2 Direbus Dengan Daging.
15.
Kentang 8 Biji Dikopek Direbus Dengan Daging Sebiji2
16.
8 Biji Bawang Besar Yg
Kecil Di Kopek Kulitnta Di Rebus Dengan Daging
17.
10 Biji Bawang Puteh
Kopek Sebiji2 Di Rebus Dengan Daging
18.
Tomato Prego 1 Botol Kaca Yg Besar
19.
Cube Ayam/Daging 2 Ketul
20.
Lada Sulah 1 Sudu
Kecil
21.
Cili Mesin Dari Cili Kering Kerinting Yang
Panjang2 Diblend Halus Buang Bijinya Sebanyak 1 ½
Cawan.
22.
Minyak Masak Naturelle
1 Cawan Untuk Tumis
Bahan2 Tumis
23.
15 Biji Bawang Puteh
Tumbuk Kasar2
24.
10 Biji Bawang Merah Hiris
CARA MEMASAK MEE KUAH TOMATO MAMA
Rebus Daging Fillet
Bersama Bawang Besar,Bawang Puteh,Kentang,Tomato,Dan Air Tapis ¾ Periuk Serta
Garam 1 Camca Besar.Kemudian Masukan Sotong Yg Telah Di Kelar2.Angkat Keluar
Sotong Yg Telah Di Kelar2, Cepat2 Letak Di Pinggan Hidang.
Apabila Sudah Empuk
Daging, Keluarkan Daging Dan Hiris Nipis2,Letak Di Pinggan Hidangan,Dan Kaup
Semua Bahan2 Yg Direbus, Bawang Besar,Bawang Puteh,Tomato,Dan Kentang,Blend
Semua Dengan Air Tapis Sejuk Hingga Halus,Kemudian Tuang Balik Kedalam Periuk
Rebusan Daging.
BAHAN2 UNTUK TUMIS KUAH MEE TOMATO MAMA
BAHAN2NYA
1. Minyak Naturell 1 Cawan
2. 15 Biji Bawang Puteh Tumbuk Kasar2
3. 10 Biji Bawang Merah Hiris
4. Udang 5 Ekor Dulu Untuk Bangkitkan Bau Udang Di Kuah
Di Tumis Garing.
5. 1 ½ Cawan Cili Mesin
6. Sudah Naik Minyak Masukan Tomato Prego
7. Sudah Naik Minyak Masukan Air Stok Udang,Tomato Prego,Masak
Hingga Betul2 Naik Minyak Baru Dituangkan Kedalam Air Rebusan Daging.Dan
Masukan Cube Dan Lada Sulah.Rasa Garamnya.Akhir Sekali Masukan Daun Sup 2 Pokok
Disimpul Ikat Untuk Wangikan Kuah.
Sudah Siap Kuahnya.
BAHAN2 UNTUK MEE SAMA ADA DICELUR ATAU DI GORENG
BAHAN2NYA
UNTUK CELUR
1. Masak Air Dan Daun Pandan 1 Helai Hingga Mendidih,Baru Masukan Mee, Rebus
Sebentar Jangan Lama2 Nanti Kembang,Jurus Air Sejuk Dan Toskan Hingga Kering,Lerai2kan
Dulu Baru Masukan Ke Pinggan Hidangan
UNTUK GORENG
1. Sedikit Minyak Masak Untuk Tumis Mee
2. Bawang Puteh Tumbuk Kasar2 6 Biji
3. Sedikit Udang Hidup Kopek Kulitnya
4. Lada Sulah ½ Sudu Kecil
5. Cuka 1 Camca Besar
6. Tumix 1 Sudu Kecil
7. Secukup Garam
8. Sedikit Air Untuk Ratakan Mee
9. Tauge Secukupnya
10.
Sayur Bak Choy Di
Potong Kecil2
Panas Minyak Tumis Bawang
Puteh Tumbuk Hingga Garing,Masukan Udang,Kemudian Masukan Lada
Sulah,Garam,Tumix Cuka Dan Mee Kuning Dan Masukan Sedikit Air Untuk Rata Dan
Lembutkan Mee Kuning.Akhir Sekali Masukan Tauge Dan Bak Choy.Balik2 Hingga Rata
Dah Boleh Padam Api.
CARA HIDANG MEE
1. Masukan Mee Di Mangkok
2. Tuang Kuahnya
3. Taburkan Daging Hiris
4. Taburkan Udang Goreng
5. Taburkan Sotong Kelar Yg Telah Direbus Sebentar
6. Tahu Goreng
7. Telor Rebus
8. Daun Sup Daun Bawang Hiris
9. Limau Nipis
10.
Cili Padi Jeruk
11.
Bawang Goreng
12.
Camca Garpu,Dah
Boleh Makan Panas2 Sejuk Tak Sedap.
No comments:
Post a Comment