Monday, April 22, 2013

BAGEDIL DAGING



BAGEDIL DAGING NANNY PAH

BAHAN BAHANNYA
1.   10 biji ubi kentang digaramkan dan di goring di tumbuk halus
2.   ½ cawan bawang merah dan bawang puteh goring di tumbuk halus bersama kentang
3.   1 packet daging cincang
4.   Jintan manis 1 camca besar
5.   Jintan halus 1 camca besar
6.   Lada puteh 1 sudu kecil
7.   Buah pelage 10 biji
8.   Bunga cengkih 10 kuntum
9.   Buah pala bijinya yg tengah 3 biji
10.                     Garam 1 sudu kecil
11.                     Air tapis  ½ cawan
12.                     Blend no 4 hingga no 11 hingga halus tapis ambil patinya sahaja
13.                     Minyak untuk tumis daging bagedil ¼ cawan
14.                     Bawang puteh tumbuk halus 4 ulas
15.                     Cube ayam 1 pc
16.                     Daun Sup dan bawang secukupnya - hiris halus
17.                     Tepong jagung 2 camca besar

Cara menumis daging bagedil,panaskan minyak tumiskan bawang puteh hingga garing,masukan daging cincang kemudian masukan pati rempah,cube ayam,masak hingga daging kering,kemudian di gaul dengan kentang dan bawang tumbuk gaul rata dengan 2 camca tepung jagung.Kepal2 dan leperkan celup pada tepung,telor dan garam di goring garing,atau simpan difreezer.

No comments:

Post a Comment