Wednesday, April 17, 2013

IKAN BAKAR CINCALOK NANNY PAH





IKAN BAKAR CINCALOK NANNY PAH VERSION BANYAK

BAHAN2NYA

1.   Sediakan Daun Pisang
2.  Ikan Pari 3 – 4 Ekor Ekor Basuh Bersih Belah Dua Dan Buka Lebar  Dan Sapu Minyak Rata2


BAHAN2 SAMBAL BAKAR IKAN
1.   Cili Merah 10 Biji
2.   Cili Padi Merah 10  Biji
3.   Bawang Besar 4  Biji
4.   Bawang Puteh 5 Ulas
5.   Cincalok 4 Cawan Basuh Tos Kan Supaya Hilang Masinya
6.   Limau Kasturi Perah Ambil Airnya  10 Biji
7.   ½ Cawan Minyak Sayur
8.   Tumix 2 Sudu Kecil
9.   Blend Semua Bahan Jangan Halus Sangat Kasar2 Sikit,Jangan Letak Garam Sebab Cincalok Sudah Masin,Tumis Hingga Cincalok Hingga Garing Dahulu,Baru Masukan Bahan Blend,Masak Hingga Garing  Baru Lumur Diatas Ikan Letak Diatas Daun Pisang Dan Bakar Hingga Garing.

MAKAN DENGAN AIR ASAM
1.   Cili Padi Kampung Hijau Dan Merah  Dihiris Halus Ikut Suka Kepedasanya
2.   Tomato 3 Biji Di Dadukan
3.   2 Biji Bawang Besar Di Hiris Nipis2
4.   Air Asam Jawa Pekat 1 Cawan
5.   Limau Kasturi Buang Bijinya  6 Biji Perah Ambil Airnya
6.   Belacan Melaka ½ Ketul Di Picit Hingga Rata Bersama Air Asam Jawa,Kemudian Gaul Dengan Cili Padi Hiris,Tomato Dadu,Bawang Hiris Dan Masukan Air Perahan Limau,Jangan Letak Garam Sebab Belacan Sudah Masin.Sedia Di Cicah Dengan Ikan Bakar.

No comments:

Post a Comment