Thursday, April 18, 2013

DAGING MASAK HITAM NANNY PAH



DAGING MASAK HITAM NANNY PAH
BAHAN2NYA

1.   Daging 3 Kilo Hiris Nipis Ikut Urat
2.   Bawang Merah 3 Kilo Dihiris Dan Digoreng Dulu
3.   3 Cawan Cili Mesin
4.   Kicap Lemak Manis Jalen
5.   Kicap Pekat Jalen
6.   Cuka Sikit
7.   Air Secukupnya Untuk Empukan Daging
8.   Minyak Secukupnya

CARA MEMASAK

Panaskan Minyak Di Kuali,Goreng Bawang Hingga Garing Angkat Letak Tepi Dahulu.
Kemudian Keluarkan Minyak Bekas Goreng Bawang Tinggal Anggaran 1 ½ Cawan Untuk Tumis Cili Mesin,Masak Hingga Hilang Bau Cili Dan Naik Minyak,Kemudian Masukan Daging Yg Telah Dihiris,Kicap Lemak Manis,Kicap Pekat,Dan Cuka Serta Air Secukupnya Untuk Mengempukan Daging.Masaklah Hingga Daging Empuk Dan Kering Air.Akhir Sekali Masukan Bawang Goreng Kacau Rata Hingga Betul Daging Bersalut Dengan Bawang Goreng,Rasa Garamnya,Jika Tawar Bolehlah Diletakan Sedikit Kicap Jalen Yg Masin.Sedia Dimakan Dengan Keptupat Palas,Nasi Impit,Nasi Puteh Dan Pelbagai Jenis Nasi.

No comments:

Post a Comment