DAGING MASAK HITAM NANNY PAH
BAHAN2NYA
1. Daging 3 Kilo Hiris Nipis Ikut Urat
2. Bawang Merah 3 Kilo Dihiris Dan Digoreng Dulu
3. 3 Cawan Cili Mesin
4. Kicap Lemak Manis Jalen
5. Kicap Pekat Jalen
6. Cuka Sikit
7. Air Secukupnya Untuk Empukan Daging
8. Minyak Secukupnya
CARA MEMASAK
Panaskan Minyak Di
Kuali,Goreng Bawang Hingga Garing Angkat Letak Tepi Dahulu.
Kemudian Keluarkan Minyak
Bekas Goreng Bawang Tinggal Anggaran 1 ½ Cawan Untuk Tumis Cili Mesin,Masak
Hingga Hilang Bau Cili Dan Naik Minyak,Kemudian Masukan Daging Yg Telah
Dihiris,Kicap Lemak Manis,Kicap Pekat,Dan Cuka Serta Air Secukupnya Untuk
Mengempukan Daging.Masaklah Hingga Daging Empuk Dan Kering Air.Akhir Sekali
Masukan Bawang Goreng Kacau Rata Hingga Betul Daging Bersalut Dengan Bawang
Goreng,Rasa Garamnya,Jika Tawar Bolehlah Diletakan Sedikit Kicap Jalen Yg
Masin.Sedia Dimakan Dengan Keptupat Palas,Nasi Impit,Nasi Puteh Dan Pelbagai
Jenis Nasi.
No comments:
Post a Comment