Wednesday, April 24, 2013

KARI DAGING NANNY PAH



KARI DAGING NANNY PAH

BAHAN2NYA
1.     ½ Kilo daging di potong kasar2 ikut urat
2.     3 inchi halia
3.     6 ulas bawang puteh
4.     2 biji bawang besar
5.     1 sudu kecil garam
6.     ½ cawan air tapis untuk blend higga halus no 2- no 6 dan perap pada daging  sebelum masak.
7.     Kentang 2 biji di belah 4
8.     Rempah babas ½ cawan
9.     1 sudu kecil kunyit serbuk babas
10.                        1 camca besar serbuk jintan manis
11.                        Bawang merah 4 biji dihiris
12.                        Bawang puteh 4 biji dihiris
13.                        Kelengkap daging kulit kayu manis 1 batang
14.                        Bunga lawang 1 kuntum
15.                        Bunga cengkih 6 biji
16.                        Buah pelaga 6 biji
17.                        Daun pandan 1 helai disimpul ikat
18.                        2 helai daun salam
19.                        Minyak ½ cawan
20.                        Minyak sapi 1 camca
21.                        1 bungkus santan
22.                        Cube ayam 1 pc
23.                        Air tapis 2 cawan
24.                        2 biji cili hijau di belah tengah jangan putus


CARA MENUMIS KARI DAGING
Panaskan minyak tumiskan daun pandan,salam,bawang merah bawang puteh dan kelengkap daging,hingga garing,padam api kemudian masukan rempah,jintan manis dan kunyit serbuk yg telah disatukan,buka api kembali masukan santan pekat separuh, masak hingga naik minyak kemudian masukan daging perap,dan masak lah sehingga daging betul2  empuk jika daging hampir empuk masukan kentang,cube ayam dan masak sehingga kentang empuk,jika kuahnya pekat tambah air 2 cawan dan santan yg lagi separuh,biar menidih masukan cili hijau belah dan tabur sedikit daun pudina dan 1 simpul ikat daun ketumbar.

Sedap dimakan dengan nasi puteh,minyak,tomato,dal dan boleh juga dicicah roti benggali,roti peranchis dan roti jala.

No comments:

Post a Comment