KARI DAGING NANNY PAH
BAHAN2NYA
1. ½ Kilo daging di potong kasar2 ikut urat
2. 3 inchi halia
3. 6 ulas bawang puteh
4. 2 biji bawang besar
5. 1 sudu kecil garam
6. ½ cawan air tapis untuk blend higga halus no
2- no 6 dan perap pada daging sebelum
masak.
7. Kentang 2 biji di belah 4
8. Rempah babas ½ cawan
9. 1 sudu kecil kunyit serbuk babas
10.
1 camca
besar serbuk jintan manis
11.
Bawang
merah 4 biji dihiris
12.
Bawang
puteh 4 biji dihiris
13.
Kelengkap
daging kulit kayu manis 1 batang
14.
Bunga
lawang 1 kuntum
15.
Bunga
cengkih 6 biji
16.
Buah
pelaga 6 biji
17.
Daun
pandan 1 helai disimpul ikat
18.
2 helai
daun salam
19.
Minyak ½
cawan
20.
Minyak
sapi 1 camca
21.
1
bungkus santan
22.
Cube
ayam 1 pc
23.
Air
tapis 2 cawan
24.
2 biji
cili hijau di belah tengah jangan putus
CARA MENUMIS KARI DAGING
Panaskan minyak
tumiskan daun pandan,salam,bawang merah bawang puteh dan kelengkap daging,hingga
garing,padam api kemudian masukan rempah,jintan manis dan kunyit serbuk yg
telah disatukan,buka api kembali masukan santan pekat separuh, masak hingga
naik minyak kemudian masukan daging perap,dan masak lah sehingga daging betul2 empuk jika daging hampir empuk masukan
kentang,cube ayam dan masak sehingga kentang empuk,jika kuahnya pekat tambah
air 2 cawan dan santan yg lagi separuh,biar menidih masukan cili hijau belah
dan tabur sedikit daun pudina dan 1 simpul ikat daun ketumbar.
Sedap dimakan
dengan nasi puteh,minyak,tomato,dal dan boleh juga dicicah roti benggali,roti
peranchis dan roti jala.
No comments:
Post a Comment