SAMBAL TABUR UNTUK IKAN
GORENG
BAHAN2NYA
1.
IKAN BAWAL 3 EKOR DI PERSIANG KERAT DUA BUANG SEMUA SIRIP DAN KOREK
PERUTNYA BUANG DARAH BASUH BERSIH DENGAN GARAM ASAM,JIKA ADA TELOR DAN HATI SIMPAN
BASUH BERSIH.
GARAM KUNYIT
IKAN
·
KUNYIT HIDUP 2 KETUL
·
BAWANG PUTIH 6 ULAS
·
CILI PADI HIJAU 8 BIJI
·
GARAM 1 SUDU KECIL
·
1 CAMCA CUKA
·
TEPONG BERAS ½ CAMCA BESAR
·
BLEND SEMUA DG SEDIKIT AIR HINGGA HALUS,KEMUDIAN LUMUR PADA IKAN.LEPAS
ITU GORENG IKAN SEHINGGA GARING
2.
CILI KERING 20 BIJI DI POTONG DIRENDAM DAN BASUH BERSIH,DITUMBUK
BERSAMA 1 SUDU GARAM,8 BIJI BAWANG PUTEH,DAN SATU SUDU TUMIX,TUMBUK KASAR2
JANGAN HALUS SANGAT.DI GORENG GARING KEDALAM MINYAK BEKAS GORENG IKAN.SLOW KAN
API,KACAU RATA SELALU,SUDAH GARING TUANG KEATAS IKAN GORENG BERSAMA MINYAKNYA,SUPAYA GARINGNYA RANGUP APABILA DIMAKAN DENGAN NASI PANAS.
“UNTUK PERSIAPAN UNTUK BULAN PUASA JIKA TAK ADA SELERA MASAKAN BIASA”
No comments:
Post a Comment