Tuesday, June 18, 2013

KUEH TIAW GORENG PENANG MARI



KUEH TIAW GORENG PENANG MARI

BAHAN2NYA

1.     KUEH TIAW 2 PACKET DI KOYAK2 HINGGA LERAI SEMUA KUEH TIAU YG MELEKAT

2.     1 CUP TAUGE YG SUDAH DI PETIK EKORNYA

3.     1 CUP KUCAI YG TELAH DI POTONG 1 INCHI

4.     TAHU 2 KEPING DI GARAMKAN DAN DI GORENG GARING,KEMUDIAN DIPOTONG DUA DI HIRIS NIPIS

5.     DAGING DI HIRIS NIPIS 1 CAWAN

6.     UDANG HIDUP 1 CAWAN DI KOPEK KULIT DAN CABUT KEPALANYA,KULIT DAN KEPALA DI GORENG DENGAN SEDIKIT MINYAK DAN  GARAM, KEMUDIAN DI BLEND HALUS,DAN  DI SARING AMBIL PATINYA UNTUK STOCK AIR UDANG

7.     BAWANG PUTEH 10 ULAS DITUMBUK HALUS

8.     BAWANG BESAR DIBELAH 2, 2 BIJI DI HIRIS

9.     CILI MESIN  1 CAWAN

10.    CILI SOS PADI COSWAY 2 CAMCA BESAR

11.    FISH SOS CAP PISAU 2 CAMCA BESAR(HALAL)

12.    OYSTER SOS 2 CAMCA BESAR

13.    CUKA 2 CAMCA BESAR

14.    HATI2 FISH SOS SUDAH MASIN TAK PERLU LETAK GARAM LAGI.

15.    TUMIX 1 SUDU KECIL

16.    MINYAK SAYUR UNTUK MENGGORENG ½ CAWAN

17.    TELOR 2 BIJI

18.    KACANG TANAH GORENG BUANG KULIT DAN TUMBUK HALUS ½ CAWAN


CARA MENGGORENG KUEH TIAW

PANASKAN MINYAK DI KUALI TUMIS BAWANG BESAR DAN BAWANG PUTEH TUMBUK HINGGA GARING,KEMUDIAN MASUKAN  DAGING HIRIS HINGGA GARING,MASUK FISH SOS,UNTUK BAGI RASA DAGING ITU TERASA SEDAP,SUDAH GARING MASUKAN CILI MESIN,OYSTER SOS,CILI SOS PADI COSWAY,CUKA,TUMIX  DAN AIR STOK UDANG,MASAK HINGGA NAIK MINYAK BARU MASUKAN TAHU DAN UDANG,KEMUDIAN MASUKAN KUEH TIAW YG SUDAH DILERAIKAN.KACAU RATA MASUKAN TAUGE DAN KUCAI,BUAT LUBANG DI TENGAH PECAH TELOR 2 BIJI, KACAU RATA AKHIR SEKALI TABURKAN KACANG TANAH TUMBUK.KACAI SEHINGGA RATA DAN HIDANGKAN


BAHAN2 TABUR

1.     DAUN SUP DAUN BAWANG HIRIS

2.     CILI PADI MERAH HIRIS

3.     BAWANG MERAH DAN BAWANG PUTEH GORENG

4.     LIMAU KASTURI DIBELAH 2 BUANG BIJINYA

No comments:

Post a Comment