KUEH TIAW GORENG PENANG
MARI
BAHAN2NYA
1.
KUEH TIAW 2 PACKET DI KOYAK2 HINGGA LERAI SEMUA KUEH TIAU YG
MELEKAT
2.
1 CUP TAUGE YG SUDAH DI PETIK EKORNYA
3.
1 CUP KUCAI YG TELAH DI POTONG 1 INCHI
4.
TAHU 2 KEPING DI GARAMKAN DAN DI GORENG GARING,KEMUDIAN
DIPOTONG DUA DI HIRIS NIPIS
5.
DAGING DI HIRIS NIPIS 1 CAWAN
6.
UDANG HIDUP 1 CAWAN DI KOPEK KULIT DAN CABUT KEPALANYA,KULIT
DAN KEPALA DI GORENG DENGAN SEDIKIT MINYAK DAN
GARAM, KEMUDIAN DI BLEND HALUS,DAN DI SARING AMBIL PATINYA UNTUK STOCK AIR UDANG
7.
BAWANG PUTEH 10 ULAS DITUMBUK HALUS
8.
BAWANG BESAR DIBELAH 2, 2 BIJI DI HIRIS
9.
CILI MESIN 1 CAWAN
10. CILI SOS PADI COSWAY 2 CAMCA BESAR
11. FISH SOS CAP PISAU 2 CAMCA BESAR(HALAL)
12. OYSTER SOS 2 CAMCA BESAR
13. CUKA 2 CAMCA BESAR
14. HATI2 FISH SOS SUDAH MASIN TAK PERLU LETAK GARAM LAGI.
15. TUMIX 1 SUDU KECIL
16. MINYAK SAYUR UNTUK MENGGORENG ½ CAWAN
17. TELOR 2 BIJI
18. KACANG TANAH GORENG BUANG KULIT DAN TUMBUK HALUS ½ CAWAN
CARA MENGGORENG
KUEH TIAW
PANASKAN MINYAK DI KUALI TUMIS BAWANG BESAR DAN BAWANG PUTEH TUMBUK
HINGGA GARING,KEMUDIAN MASUKAN DAGING
HIRIS HINGGA GARING,MASUK FISH SOS,UNTUK BAGI RASA DAGING ITU TERASA
SEDAP,SUDAH GARING MASUKAN CILI MESIN,OYSTER SOS,CILI SOS PADI COSWAY,CUKA,TUMIX
DAN AIR STOK UDANG,MASAK HINGGA NAIK
MINYAK BARU MASUKAN TAHU DAN UDANG,KEMUDIAN MASUKAN KUEH TIAW YG SUDAH
DILERAIKAN.KACAU RATA MASUKAN TAUGE DAN KUCAI,BUAT LUBANG DI TENGAH PECAH TELOR
2 BIJI, KACAU RATA AKHIR SEKALI TABURKAN KACANG TANAH TUMBUK.KACAI SEHINGGA
RATA DAN HIDANGKAN
BAHAN2 TABUR
1.
DAUN SUP DAUN BAWANG HIRIS
2.
CILI PADI MERAH HIRIS
3.
BAWANG MERAH DAN BAWANG PUTEH GORENG
4. LIMAU KASTURI DIBELAH 2 BUANG BIJINYA
No comments:
Post a Comment