Sunday, June 16, 2013

IKAN CENCARU BELAH BELAKANG VERSION SAMBAL BELACAN




IKAN CENCARU BELAH BELAKANG VERSION SAMBAL BELACAN

BAHAN2NYA
1.      Ikan Cencaru 8 Ekor  Di Belah Belakangnya,Di Korek Darah Di Tengah Tulang,Basuh Dengan Asam Garam.Buang Hujung Ekornya,Sirip Tepi Dan Sirip Tengah Belakang Dipotong.Jika Ada Telor Dan Hati Ikan Jangan Dibuang,Basuh Bersih Dan Simpan.


GARAM KUNYIT UNTUK LUMUR PADA IKAN CENCARU
2.      Kunyit Hidup 5 Ketul
3.      Garam 1 Camca Besar
4.      Cuka 2 Camca
5.      Cili Padi Hijau 15 Biji
6.      1 Sudu Kecil Tepong Beras
7.      Bawang Puteh 10 Ulas
8.      Sedikit Air Untuk Blend Semuas Bahan2 Diatas.
9.      Lumur Pada Ikan Di Luar Kulit Sehingga Rata


BAHAN2 SAMBAL NYA
1.      Cili Padi Merah 8 Biji
2.      Cili Merah 8 Biji
3.      Belacan 3 Inci
4.      Bawang Merah 8 Biji
5.      Air Asam Jawa Pekat ½ Cawan
6.      Tumix 1 Sudu Kecil
7.      Garam secukup rasa.


TUMBUK SEMUA BAHAN2 DIATAS SEHINGGA HALUS,DAN SUMBAT SECUKUP DI BELAKANG IKAN,JANGAN OVER MELIMPAH NANTI MINYAK GORENGAN HITAM,GORENG JANGAN TERLALU GARING SANGAT NANTI KERING ISINYA.MAKAN DENGAN NASI PANAS2.

IKAN CENCARU BELAH BELAKANG VERSION SAMBAL BELAH BELAKANG NANNY PAH


BAHAN2NYA
10.  Ikan Cencaru 8 Ekor  Di Belah Belakangnya,Di Korek Darah Di Tengah Tulang,Basuh Dengan Asam Garam.Buang Hujung Ekornya,Sirip Tepi Dan Sirip Tengah Belakang Dipotong.Jika Ada Telor Dan Hati Ikan Jangan Dibuang,Basuh Bersih Dan Simpan.


GARAM KUNYIT UNTUK LUMUR PADA IKAN CENCARU
11.  Kunyit Hidup 5 Ketul
12.  Garam 1 Camca Besar
13.  Cuka 2 Camca
14.  Cili Padi Hijau 15 Biji
15.  1 Sudu Kecil Tepong Beras
16.  Bawang Puteh 10 Ulas
17.  Sedikit Air Untuk Blend Semuas Bahan2 Diatas.
18.  Lumur Pada Ikan Di Luar Kulit Sehingga Rata

BAHAN2 SAMBAL NYA
8.      Cili Padi Merah 8 Biji
9.      Cili Merah 8 Biji
10.  Belacan 3 Inci
11.  Bawang Merah 8 Biji
12.  Bawang  Puteh 5 ulas
13.  Air Asam Jawa Pekat ½ Cawan
14.  Halia Muda 3 Inchi
15.  Lengkuas 3 Inchi
16.  Serai 3 Batang
17.  Tumix 2 Sudu Kecil
18.  Garam secukup rasa.

BLEND SEMUA BAHAN2 DIATAS SEHINGGA HALUS,DAN SUMBAT SECUKUPNYA DI BELAKANG IKAN,JANGAN OVER MELIMPAH,NANTI MINYAK GORENGAN HITAM,GORENG JANGAN TERLALU GARING SANGAT NANTI KERING ISINYA.MAKAN DENGAN NASI PANAS2.

No comments:

Post a Comment