IKAN CENCARU BELAH BELAKANG
VERSION SAMBAL BELACAN
BAHAN2NYA
1.
Ikan Cencaru 8 Ekor Di Belah
Belakangnya,Di Korek Darah Di Tengah Tulang,Basuh Dengan Asam Garam.Buang
Hujung Ekornya,Sirip Tepi Dan Sirip Tengah Belakang Dipotong.Jika Ada Telor Dan
Hati Ikan Jangan Dibuang,Basuh Bersih Dan Simpan.
GARAM KUNYIT UNTUK
LUMUR PADA IKAN CENCARU
2.
Kunyit Hidup 5 Ketul
3.
Garam 1 Camca Besar
4.
Cuka 2 Camca
5.
Cili Padi Hijau 15 Biji
6.
1 Sudu Kecil Tepong Beras
7.
Bawang Puteh 10 Ulas
8.
Sedikit Air Untuk Blend Semuas Bahan2 Diatas.
9.
Lumur Pada Ikan Di Luar Kulit Sehingga Rata
BAHAN2 SAMBAL NYA
1.
Cili Padi Merah 8 Biji
2.
Cili Merah 8 Biji
3.
Belacan 3 Inci
4.
Bawang Merah 8 Biji
5.
Air Asam Jawa Pekat ½ Cawan
6.
Tumix 1 Sudu Kecil
7.
Garam secukup rasa.
TUMBUK SEMUA BAHAN2 DIATAS SEHINGGA HALUS,DAN SUMBAT SECUKUP
DI BELAKANG IKAN,JANGAN OVER MELIMPAH NANTI MINYAK GORENGAN HITAM,GORENG JANGAN
TERLALU GARING SANGAT NANTI KERING ISINYA.MAKAN DENGAN NASI PANAS2.
IKAN CENCARU BELAH BELAKANG
VERSION SAMBAL BELAH BELAKANG NANNY PAH
BAHAN2NYA
10. Ikan Cencaru 8 Ekor Di Belah Belakangnya,Di Korek Darah Di Tengah
Tulang,Basuh Dengan Asam Garam.Buang Hujung Ekornya,Sirip Tepi Dan Sirip Tengah
Belakang Dipotong.Jika Ada Telor Dan Hati Ikan Jangan Dibuang,Basuh Bersih Dan
Simpan.
GARAM KUNYIT UNTUK
LUMUR PADA IKAN CENCARU
11. Kunyit Hidup 5 Ketul
12. Garam 1 Camca Besar
13. Cuka 2 Camca
14. Cili Padi Hijau 15 Biji
15. 1 Sudu Kecil Tepong Beras
16. Bawang Puteh 10 Ulas
17. Sedikit Air Untuk Blend
Semuas Bahan2 Diatas.
18. Lumur Pada Ikan Di Luar
Kulit Sehingga Rata
BAHAN2 SAMBAL NYA
8.
Cili Padi Merah 8 Biji
9.
Cili Merah 8 Biji
10. Belacan 3 Inci
11. Bawang Merah 8 Biji
12. Bawang Puteh 5 ulas
13. Air Asam Jawa Pekat ½ Cawan
14. Halia Muda 3 Inchi
15. Lengkuas 3 Inchi
16. Serai 3 Batang
17. Tumix 2 Sudu Kecil
18. Garam secukup rasa.
BLEND SEMUA BAHAN2 DIATAS SEHINGGA HALUS,DAN SUMBAT SECUKUPNYA
DI BELAKANG IKAN,JANGAN OVER MELIMPAH,NANTI MINYAK GORENGAN HITAM,GORENG JANGAN
TERLALU GARING SANGAT NANTI KERING ISINYA.MAKAN DENGAN NASI PANAS2.
No comments:
Post a Comment