BUBUR LAMBUK NANNY
PAH
BAHAN2NYA
1. DAGING
TETEL 1 KG,DI POTONG KECIL, DI PERAP DENGAN BAHAN BERIKUT:-
·
HALIA 2 INCHI
·
BAWANG PUTEH 5 ULAS
·
BAWANG BESAR 2 BIJI
·
CILI PADI HIJAU 10 BIJI
·
DAUN SADRI 3 POKOK
·
1 SUDU KECIL LADA HITAM
·
LENGKUAS 2 INCHI
·
UDANG KERING 2 CAMCA BESAR
·
JINTAN MANIS 2 CAMCA BESAR
·
GARAM 1 CAMCA BESAR
·
BLEND HALUS SEMUA BAHAN DIATAS KECUALI DAGING
TETEL DAN PERAP PADA DAGING TETEL
·
8 CAWAN AIR TAPIS UNTUK REBUS TETEL PERAP
·
DAUN PANDAN 3 HELAI DI SIMPUL IKAT
·
BONJUT ADABI 1 BUNGKUS
·
300 GM BERAS DI BASUH BERSIH DITOS KAN
·
2 CAWAN SANTAN PEKAT
·
UDANG HIDUP YG TELAH DI KOPEK KULITNYA ½ CAWAN
·
50 GM KACANG DAL (DIBASUH BERSIH DAN DIRENDAM
SEMALAMAN)
·
REBUS TETEL PERAP DENGAN AIR 8 CAWAN,DAUN PANDAN,
BONJUT,BERAS,KACANG DAL DI PERIUK RICE
COOKER BESAR.REBUS SEHINGGA TETEL BETUL EMPUK. DAN BERAS DAN DAL HINGGA KEMBANG.AKHIR
SEKALI MASUKAN SANTAN,DAN UDANG KOPEK,MASAK SEHINGGA MENIDIH.
BAHAN2 TUMIS DARAT
2. MINYAK
SAPI 3 CAMCA
3. MINYAK
SAYUR 4 CAMCA BESAR
4. 6
ULAS BAWANG MERAH HIRIS
5. 6
ULAS BAWANG PUTEH HIRIS
6. 3
HELAI DAUN SALAM
7. 2
CAMCA REMPAH KURMA/REMPAH SOTO ATAU REMPAH SUP
PANASKAN KEDUA2 MINYAK TUMISKAN BAWANG MERAH HIRIS,BAWANG
PUTEH HIRIS,DAUN SALAM HINGGA GARING.MASUKAN REMPAH KURMA,HATI PELAN KAN API
TAKUT HANGUS,KEMUDIAN TUANG KEATAS BUBUR LAMBUK,DENGAN MINYAKNYA SEKALI,TUTUP
RAPAT.
BAHAN TABUR
1. BAWANG
GORENG MERAH DAN BAWANG PUTEH
2. DAUN
SUP DAN DAUN BAWANG HIRIS
3.
TELOR MASIN REBUS
No comments:
Post a Comment