Thursday, June 13, 2013

MEE REBUS NANNY PAHHH


MEE REBUS NANNY PAHHH

BAHAN2NYA
1.      Mee Kuning Di Celur
2.      Tauge Buang Ekornya,Basuh Bersih Di Sangai Sebentar
3.      Daun Sup Daun Bawang Hiris
4.      Bawang Merah Dan Bawang Puteh Goreng
5.      Cili Hijau Atau Cili Padi Hijau Hiris
6.      Limau Kasturi Di Belah 2 Buang Bijinya
7.      Telor Rebus Di Rebus Dengan Asam Keping Dan Di Jirus Dengan Air Sejuk Kemudian Di Kopek.
8.      Tahu Di Garamkan Dan Di Goreng Kemudian Di Potong Dadu Kecil2
9.      Kerepek Garing

KUAH MEE REBUS
BAHAN2NYA
1.      Daging Tetel 1kg
2.      Halia 2 Inchi
3.      Bawang Puteh 6 Ulas
4.      Bawang Besar 2 Biji
5.      Garam 1 Camca Besar
6.      Air Untuk Blend ½ Cawan
7.      2 Helai Daun Pandan
8.      4 Biji Kentang.
9.      4 Cawan Air Untuk Rebus Daging
DAGING TETEL 1 KG DI PERAP DENGAN HALIA,BAWANG PUTEH,BAWANG BESAR, GARAM,DIBLEND HINGGA HALUS DAN REBUS DENGAN 2 HELAI DAUN PANDAN DI SIAT2 SIMPUL IKAT SERTA 4 CAWAN AIR, SEHINGGA BETUL2 TETEL EMPUK.SEBELUM EMPUK TETEL MASUKAN 4 BIJI KENTANG,BILA KENTANG SUDAH EMPUK KELUARKAN KENTANG, DIBLEND HALUS MASUKAN BALIK KEDALAM PERIUK REBUSAN DAGING TETEL.

BAHAN UNTUK TUMIS KUAH MEE REBUS
1.      Minyak Sayur 1 Cawan
2.      Bawang Merah Hiris 6 Ulas
3.      Bawang Puteh Hiris 4 Ulas
4.      Serai 2 Batang Di Ketuk
5.      3 Inchi Lengkuas Di Ketuk
6.      Gula Pasir 4 Camca Besar
7.      Kelengkap Daging,Kayu Manis Bunga Cengkih,Dan Buah Pelaga
8.      Rempah Kari Babas ½ Cawan
9.      Cili Padi Merah 10 Biji Di Blend Halus
10.  1 Sudu Kecil Lada Hitam Di Blend Halus Atau Di Tumbuk Halus
11.  Udang Kering 1 Camca Besar Direndam Dan Di Blend Halus
12.  Ikan Bilis 1 Camca Besar Direndam Dan Di Blend Halus
13.  Asam Keping 2 Keping
14.  Tauchu 6 Camca Besar Di Basuh Bersih Di Tumbuk Kasar Jangan Halus Sangat.
15.  Tepong Gandum 3 Camca Di Reng Dengan Sedikit Minyak
16.  Kicap 2 Camca
17.  Daun Sup 2 Pokok Di Simpul Ikat
18.  Cube Ayam  1 Ketul

CARA MENUMIS KUAH MEE REBUS
Panaskan Minyak,Tumis Bawang Puteh Dan Bawang Merah,Kelengkap Daging Hingga Garing, Masukan  Kan Gula Dan Masak Hingga Perang,Kemudian Masukan Rempah Kari,Cili Padi Blend,Lada Hitam Udang Kering Dan Ikan Bilis Blend,Tauchu Tumbuk,Dan Asam Keping, Cube Ayam,Sudah Naik Minyak Tuang Kedalam Rebusan Tetel Dan Campakan 2 Helai Daun Sadri Yg Disimpul Ikat.Akhir Sekali Goreng Tepong Gandum Dengan Sedikit Minyak Tuang Kedalam Kuah Mee Bersama Kicap Rasa Garam Dan Manisnya.

No comments:

Post a Comment