MEE REBUS NANNY
PAHHH
BAHAN2NYA
1.
Mee Kuning Di Celur
2.
Tauge Buang Ekornya,Basuh Bersih Di Sangai Sebentar
3.
Daun Sup Daun Bawang Hiris
4.
Bawang Merah Dan Bawang Puteh Goreng
5.
Cili Hijau Atau Cili Padi Hijau Hiris
6.
Limau Kasturi Di Belah 2 Buang Bijinya
7.
Telor Rebus Di Rebus Dengan Asam Keping Dan Di Jirus Dengan Air Sejuk
Kemudian Di Kopek.
8.
Tahu Di Garamkan Dan Di Goreng Kemudian Di Potong Dadu Kecil2
9.
Kerepek Garing
KUAH MEE REBUS
BAHAN2NYA
1.
Daging Tetel 1kg
2.
Halia 2 Inchi
3.
Bawang Puteh 6 Ulas
4.
Bawang Besar 2 Biji
5.
Garam 1 Camca Besar
6.
Air Untuk Blend ½ Cawan
7.
2 Helai Daun Pandan
8.
4 Biji Kentang.
9.
4 Cawan Air Untuk Rebus Daging
DAGING TETEL 1 KG DI PERAP DENGAN HALIA,BAWANG PUTEH,BAWANG BESAR, GARAM,DIBLEND HINGGA HALUS DAN
REBUS DENGAN 2 HELAI DAUN PANDAN DI SIAT2 SIMPUL IKAT SERTA 4 CAWAN AIR, SEHINGGA BETUL2 TETEL EMPUK.SEBELUM EMPUK TETEL
MASUKAN 4 BIJI KENTANG,BILA KENTANG
SUDAH EMPUK KELUARKAN KENTANG, DIBLEND HALUS MASUKAN BALIK KEDALAM PERIUK
REBUSAN DAGING TETEL.
BAHAN UNTUK TUMIS KUAH MEE REBUS
1.
Minyak Sayur 1 Cawan
2.
Bawang Merah Hiris 6 Ulas
3.
Bawang Puteh Hiris 4 Ulas
4.
Serai 2 Batang Di Ketuk
5.
3 Inchi Lengkuas Di Ketuk
6.
Gula Pasir 4 Camca Besar
7.
Kelengkap Daging,Kayu Manis Bunga Cengkih,Dan Buah Pelaga
8.
Rempah Kari Babas ½ Cawan
9.
Cili Padi Merah 10 Biji Di Blend Halus
10.
1 Sudu Kecil Lada Hitam Di Blend Halus Atau Di Tumbuk Halus
11.
Udang Kering 1 Camca Besar Direndam Dan Di Blend Halus
12.
Ikan Bilis 1 Camca Besar Direndam Dan Di Blend Halus
13.
Asam Keping 2 Keping
14.
Tauchu 6 Camca Besar Di Basuh Bersih Di Tumbuk Kasar Jangan Halus
Sangat.
15.
Tepong Gandum 3 Camca Di Reng Dengan Sedikit Minyak
16.
Kicap 2 Camca
17.
Daun Sup 2 Pokok Di Simpul Ikat
18.
Cube Ayam 1 Ketul
CARA MENUMIS KUAH
MEE REBUS
Panaskan
Minyak,Tumis Bawang Puteh Dan Bawang Merah,Kelengkap Daging Hingga Garing,
Masukan Kan Gula Dan Masak Hingga
Perang,Kemudian Masukan Rempah Kari,Cili Padi Blend,Lada Hitam Udang Kering Dan
Ikan Bilis Blend,Tauchu Tumbuk,Dan Asam Keping, Cube Ayam,Sudah Naik Minyak
Tuang Kedalam Rebusan Tetel Dan Campakan 2 Helai Daun Sadri Yg Disimpul
Ikat.Akhir Sekali Goreng Tepong Gandum Dengan Sedikit Minyak Tuang Kedalam Kuah
Mee Bersama Kicap Rasa Garam Dan Manisnya.
No comments:
Post a Comment