DALCA TETEL
BAHAN2NYA
1. 2
KILO DAGING TETEL DI POTONG KECIL DAN BASUH BERSIH
PERAP BAHAN BERIKUT KEPADA DAGING TETEL:-
2. HALIA
3 INCHI
3. BAWANG
PUTEH 8 ULAS
4. BAWANG
BESAR 2 BIJI
5. GARAM
1 CAMCA BESAR
6. CILI
PADI HIJAU 15 BIJI
7. TAIRU
1 PACKET
8. BLEND
HALUS NO 2 – NO 7 PERAP PADA DAGING BERSIH DAN REBUS TETEL SEHINGGA EMPUK DI
DALAM RICE COOKER BESAR,KEMUDIAN MASUKAN KACANG DAL KASAR DAN YG KECIL.
9. KACANG
DAL KASAR ½ CUP DIRENDAM SEMALAM
10. KACANG
DAL THOOR ½ CUP YG KECIL DI RENDAM SEMALAMAN
11. KEMUDIAN
MASUKAN KENTANG,CARROT DAN TERUNG MASAK SEHINGGA EMPUK,BARU MASUKAN BAHAN BLEND
TAMBAHAN.
12. KEMUDIAN
MASUKAN AIR ASAM JAWA PEKAT 1 CAWAN
BAHAN2 BLEND TAMBAHAN
1. GAJUS
10 BIJI
2. BADAM
10 BIJI DIRENDAM DENGAN AIR PANAS DAN DIKOPEK
3. DAUN
PUDINA 5 POKOK PETIK AMBIL DAUNNYA SAHAJA
4. DAUN
KETUMBAR 3 POKOK DENGAN AKAR2NYA
5. AIR
MAWAR ½ CAWAN
6. SUSU
CAIR ½ TIN
7. BLEND
SEMUA SEHINGGA HALUS
BAHAN SAYURAN
1.
KENTANG 6 BIJI DIKOPEK BELAH 3 DIRENDAM
2.
CARROT 2 BIJI DI KOPEK KULITNYA DIBELAH 4 DIPOTONG 2 INCHI PANJANGNYA
DI RENDAM
3.
TERUNG 3 BIJI DI BELAH 4 DI POTONG 2 INCHI DI RENDAM
4.
CILI MERAH 3 BIJI DIRAUT HUJUNGNYA DI BELAH DUA JANGAN PUTUS
5.
CILI HIJAU 3 BIJI DIRAUT HUJUNGNYA DI BELAH DUA JANGAN PUTUS
6.
TOMATO 3 BIJI DI BELAH DUA DI TENGAHNYA
BAHAN TUMIS
1.
MINYAK SAPI 3 CAMCA
2.
MINYAK SAYUR ½ CUP
3.
BAWANG MERAH 6 ULAS DI HIRIS
4.
BAWANG PUTEH 4 ULAS DI HIRIS
5.
BUNGA LAWANG 1 KUNTUM
6.
KULIT KAYU MANIS 1 BATANG
7.
BUNGA CENGKIH 8 KUNTUM
8.
BUAH PELAGA 8 BIJI
9.
REMPAH KARI DAGING BABAS 1 ½ CAWAN
10. 1 CAMCA KUNYIT SERBUK BABAS
11. 2 CAMCA SERBUK CILI BABAS
12. DAUN KARI HIJAU 3 HELAI
13. DAUN SALAM 3 HELAI
14. SERAI KETUK 2 BATANG
15. KISMIS 3 CAMCA UNTUK ELAKAN
DALCA CEPAT BASI.
16. SANTAN PEKAT 1 CAWAN
CARA MENUMIS DALCA
PANASKAN
KUALI MASUKAN MINYAK SAYUR DAN MINYAK SAPI,TUMISKAN SERAI KETUK,DAUN KARI 2
HELAI,DAUN SALAM, BAWANG MERAH DAN BAWANG PUTEH,KISMIS,SERTA SEMUA KELENGKAP
DAGING,SUDAH GARING PADAM API,MASUKAN KUNYIT SERBUK,REMPAH DAGING,SERBUK CILI
KACAU RATA,BUKA API CEPAT2 MASUKAN SANTAN PEKAT.MASAK SEHINGGA NAIK MINYAK
TUANGKAN KEDALAM PERIUK REBUSAN DAGING TETEL.AKHIR SEKALI MASUKAN CILI
MERAH,CILI HIJAU,TOMATO BIJI DAN 1 HELAI DAUN KARI FRESH DI RAMAS2 SIKIT.
SEDAP DI MAKAN BERSAMA NASI MINYAK,NASI BIRYANI,NASI TOMATO DAN NASI ARAB.
No comments:
Post a Comment