KERABU SOTONG AIRA
BAHAN2NYA
1. ½
KILO SOTONG DI PERSIANG BUANG HITAMNYA, TULANG,TUNCITNYA,DAN KULITNYA
2. DIHIRIS
BULAT2 DAN BASUH BERSIH
3. RENDAM
DALAM AIR PANAS MENIDIH BIAR SEBENTAR DAN DISARINGKAN
4. KEMUDIAN
DI GAUL DENGAN SOS NAMPLA CAP PISAU 2 CAMCA BESAR.
5. BAWANG
BESAR 1 BIJI DI HIRIS NIPIS
6. 8
BIJI CILI PADI MERAH DI HIRIS
7. 2 INCHI HALIA MUDA DI HIRIS HALUS
8. 1
BATANG SERAI DI HIRIS HALUS
9. 1
BATANG BUNGA KANTAN BELAH 6 DAN DIHIRIS HALUS
10. 2 BIJI AIR PERAHAN LIMAU NIPIS
11. 5
BATANG KACANG PANJANG MUDA DIHIRIS HALUS DAN DICELUR
12. DAUN
KETUMBAR PETIK AMBIL DAUNNYA
13. 1
BIJI TOMATO DI POTONG DADU KECIL
CARA MENGAUL
KERABU SOTONG
AMBIL SOTONG YG TELAH DI GAUL DENGAN SOS NAMPLA LETAK DI
MANGKUK BESAR,GAULKAN BAWANG BESAR HIRIS,CILI PADI,TOMATO DADU,HALIA MUDA
HIRIS,SERAI HIRIS,BUNGA KANTAN HIRIS,KACANG PANJANG CELUR DAN AIR PERAHAN LIMAU
DI GAUL RATA2 BARU DI GAUL DENGAN SOTONG MASUKAN KEDALAM PINGGAN HIDANGAN TABURKAN
DAUN KETUMBAR DIATAS.
No comments:
Post a Comment