BAHAN2 CUCUR UDANG BUMBU
BERSAMBAL DAN BUMBU BERKUNYIT
UNTUK PERSIAPAN UNTUK BULAN
PUASA,TAK PERLU NAK PREPARE HARI2 BEKUKAN SAHAJA DALAM FREEZER.
BUMBU BERSAMBAL
1. UDANG
KERING 1 CAWAN
2. IKAN
BILIS 1 CAWAN
3. CHILI
MESIN 2 CAWAN
4. BAWANG
BESAR 5 BIJI
5. BAWANG
PUTEH 3 ULAS
6. BAKING
POWDER 2 SUDU KECIL
7. GARAM
1 CAMCA BESAR
8. TUMIX
1 CAMCA BESAR
9. AIR
SECUKUPNYA UNTUK BLEND
10. BLEND
SEMUA BAHAN DIATAS,KEMUDIAN MASUKAN KEDALAM PLASTIK KECIL,DAN SIMPAN DI FREEZER
11. JIKA
NAK BUAT CUCUR UDANG KEESUKAN HARINYA,KELUARKAN SATU BUNGKUS MALAMNYA LETAK DI BAWAH SUPAYA KEESUKAN
PAGINYA BUMBU TIDAK BEKU SUPAYA SENANG DAN CEPAT BUAT CUCUR UDANG.
UNTUK BANCUHAN SUKATAN
TEPONGNYA SATU PLASTIK KECIL BUMBU BERSAMBAL
12.
2 CAWAN TEPUNG GANDUM
13.
3 CAMCA TEPUNG CAKE
14.
1 CAMCA TEPUNG BERAS
15.
1 CAMCA TEPUNG JAGUNG
16.
AIR 1 ½ CAWAN
17.
UDANG HIDUP KOPEK 10 EKOR SEKALI BANCUH POTONG 3
18.
SUDAH BANCUH RASA GARAMNYA.
19.
PANASKAN KUALI DAN LETAK MINYAK YG BANYAK,KAUP 1 CAMCA BESAR,DAN
LETAK SEPOTONG UDANG,PASTI SEMUA GIGITAN CUCUR UDANG AKAN TERASA UDANGNYA.BUAT
SAMPAI MEMENUHI KUALI DAN GORENG HINGGA GARING,TIP UNTUK SEDAPKAN CUCUR UDANG
APABILA GORENG,KENA SENANTIASA BALIK2AN CUCUR SUPAYA GARING SERATA.
BUMBU BERKUNYIT
1. UDANG
KERING 1 CAWAN
2. IKAN
BILIS 1 CAWAN
3. KUNYIT
SERBUK BABAS 2 CAMCA BESAR
4. BAWANG
BESAR 5 BIJI
5. BAWANG
PUTEH 3 ULAS
6. BAKING
POWDER 2 SUDU KECIL
7. GARAM
1 CAMCA BESAR
8. TUMIX
1 CAMCA BESAR
9. AIR
SECUKUPNYA UNTUK BLEND SEMUA BAHAN DIATAS DARI NO1- NO9
10. MASUKAN
KACAU RATA CILI PADI MERAH HIRIS HALUS KEDALAM BAHAN BLEND.
·
MASUKAN KEDALAM PLASTIK KECIL,ANGGARAN JUMLAH
SEKALI BANCUH CUCUR UDANG,BUATLAH SEHINGGA HABIS BUM DAN SIMPAN DI FREEZER
·
JIKA NAK BUAT CUCUR UDANG KEESUKAN
HARINYA,KELUARKAN SATU BUNGKUS MALAMNYA
LETAK DI BAWAH SUPAYA KEESUKAN PAGINYA BUMBU TIDAK BEKU SUPAYA SENANG DAN RINGKAS
CEPAT BUAT CUCUR UDANG.
UNTUK BANCUHAN SUKATAN
TEPONGNYA SATU PLASTIK KECIL BUMBU BERKUNYIT
1.
2 CAWAN TEPUNG GANDUM
2.
3 CAMCA TEPUNG CAKE
3.
1 CAMCA TEPUNG BERAS
4.
1 CAMCA TEPUNG JAGUNG
5.
AIR 1 ½ CAWAN
6.
UDANG HIDUP KOPEK 10 EKOR SEKALI BANCUH POTONG 3
7.
DAUN KUCAI HIRIS 1 INCHI ½ CAWAN
8.
TAUGE ½ CAWAN YG TELAH DI PETIK DAHULU
9.
SUDAH BANCUH RASA GARAMNYA.
10.
PANASKAN KUALI DAN LETAK MINYAK YG BANYAK,KAUP 1 CAMCA BESAR,DAN
LETAK SEPOTONG UDANG,PASTI SEMUA GIGITAN CUCUR UDANG AKAN TERASA UDANGNYA.BUAT
SAMPAI MEMENUHI KUALI DAN GORENG HINGGA GARING,TIP UNTUK SEDAPKAN CUCUR UDANG
APABILA GORENG,KENA SENANTIASA BALIK2AN CUCUR SUPAYA GARING SERATA.
“SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA MUSLIMIN”
No comments:
Post a Comment