BATTER GORENG PISANG UNTUK
BULAN PUASA
BAHAN2NYA
1.
1 Cawan Air Tapis
2.
½ Teaspoon Air Limau Nipis
3.
1 Sudu Kecil Air Kapur
4.
1 Cawan Tepong Gandum
5.
2 Cawan Tepong Beras
6.
5 Camca Besar Santan Kotak
7.
½ Sudu Kecil Baking Powder
8.
2 Camca Besar Butter Cair
9.
1 Biji Telor Buang Punat
Hanyirnya
10.
1 Sudu Tea Garam
11.
Sedikit Pewarna Kuning Untuk Cantik Warna Goreng Pisang
CARA MEMBANCUH BATTER GORENG
PISANG
Pecahkan
Telor Masukan Kedalam Blender,Garam,Pewarna Kuning,Baking Powder,Air Kapur, Air
Perahan Limau Nipis,Kedua2 Tepung,Santan Dan Air,Blend Hingga Rata, Jaga
Kepekatanya Macam Bancuh Kueh Dadar,Jangan Pekat Sangat,Nanti Batter Keras
Apabila Di Goreng.Pandai Agak Jika Terpekat Tambah Sedikit Air.
Masukan
Kedalam Bekas Besar,Celup Pisang,Dan Goreng Hingga Garing.Sesuai Juga Untuk
Goreng Keladi,Ubi Kayu,Keledek,Dan Cempedak.
No comments:
Post a Comment