Friday, May 31, 2013

MIANG KAM



MIANG KAM SIREH KADUK

BAHAN2NYA
1.      60 Helai Daun Kaduk Muda,Basuh Bersih Dilap Dulu Hingga Kering Susun Di Pinggan
2.     15 Biji Cili Api Hijau Dan Merah Dihiris Kecil
3.     1 Cawan Kacang Tanah Goreng Tanpa Minyak Biar Sebiji2
4.     2 Biji Hirisan Limau Nipis,Yg Masak Hiris Dengan Kulitnya
5.     ¾ Cawan Udang Kering Disangai Seekor2
6.     2 Biji Bawang Besar Didadu Kecil
7.     3 Inci Halia Muda Buang Kulit Didadu Kecil
8.     3 Batang Serai Ambil Yg Lembut Di Hiris Kecil
9.     ½  Biji Isi Kelapa Dibakar Dulu Dan Didadukan

Letak Semua Di Pinggan Yg Ada Pemisah Dan Hidang Dengan Sosnya, Boleh Chatting Macam Orang Tua Makan Sirih,Setiap Kudapan Tergantung Kepada Jari Kita Yg Mengambil Bahan2nya.Prepare By Nanny Pah.

BAHAN SOS MIANG KHAM
200g gula melaka, dipotong kecil,gula melaka yg kecil 1 ketul+ yg besar 1 ketul*
200 ml air*(*dimasak hingga gula Melaka hingga larut, angkat dan tapis)
2 camca besar sos ikan cap sotong
1 inci belacan yg sudah dibakar
5 biji bawang merah, jangan dikupas
2 cm halia, jangan dikupas
2 cm lengkuas, jangan dikupas
100 g kelapa parut di goring hingga kuning ditumbuk hingga jadi kerisek.
3 camca besar tepong gandum di sangai dulu
Asam keping 3 keping
Cili padi merah 10 biji
  • KERISEK ADALAH BAHAN UTAMA UNTUK SOS MIANG KAM

CARA MEMBUAT SOSNYA
Panggang, bawang merah, halia dan lengkuas hingga harum,baru kupas kulit, potong kecil dan ketepikan. Goreng tanpa minyak kelapa parut hingga perang.
1.    Kopek semua bahan yg dipanggang,termasuk belacan yg telah dibakar dan cili padi merah,kemudian diblend dengan air sirap gula melaka yg telah dimasak dan campur masuk kicap cap sotong,kerisik,tepong sangai,asam keping atau air asam jawa, dan masak hingga menidih sebentar, sudah sejuk masukan kedalam botol merah,buat 2 botol untuk mudah guna untuk tuang pada daun kaduk nanti.

No comments:

Post a Comment