MEE HOON GORENG KICAP NANNY PAH
BAHAN2NYA
1. 1 bungkus Mee Hoon yg kasar di rendam
2. Daging fillet ¼ kilo
di hiris halus
3. Udang hidup ¼ kilo di kopek kulitnya di buang tahi tengahnya
4. Sotong 4 ekor di buang kulitnya, buang,tulang tengah,hitam
dan toncitnya, di belah tengah potong 4 di kelar2 sikit.
5. Fish ball puteh di hiris nipis 8 ketul
6. Bawang puteh 15 ulas di tumbuk kasar
7. Bawang merah 8 ulas dihiris2
8. Cili padi hijau 10 biji,biar sebiji2
9. Cili padi merah 10 biji biar sebiji2
10. Lada puteh serbuk 1 camca besar
11. Cuka 3 camca
12. Minyak 1 cawan
13. Oyster sos 4 camca
14. Kicap Jalen lemak
manis 3 camca
15. Kicap ikan 2 camca besar
16. Kicap Jalen masin 1 camca besar
17. Tumix 2 sudu kecil
18. Air tapis 2 cawan
19. Bak choy 3 pokok potong 4
20. Kobis di potong kasar sedikit
21. Tomato merah 3 biji di belah 4
CARA MENUMIS MEE HOON
Panaskan
minyak,tumis kan bawang merah dan bawang puteh hingga garing, campakan 2 ekor
udang untuk bangkit kan baunya,kemudian masukan daging yg di hiris kecil,oyster
sos.kicap lemak manis,kicap ikan,kicap masin,dan lada puteh serbuk,kemudian
masukan cili padi merah dan hijau sebiji2,cuka,sotong,tomato biji dan tumix.masukan
air tapis dan masak hingga menidih sudah menidih baru masukan udang.
UDANG TIDAK BOLEH MASAK AWAL2 NANTI KERAS TAK SEDAP
Fish ball,dan Mee Hoon dan akhir sekali masukan Bak Choy dan Kobis.Masaklah sehingga mee dan sayur masak.
UDANG TIDAK BOLEH MASAK AWAL2 NANTI KERAS TAK SEDAP
Fish ball,dan Mee Hoon dan akhir sekali masukan Bak Choy dan Kobis.Masaklah sehingga mee dan sayur masak.
Makan
sewaktu panas dengan cili padi jeruk.
CILI PADI JERUK
1. Cili padi merah di hiris2
2. Cili padi hijau di hiris2
3. Garam secukup rasa
4. Cuka 3 camca
5. Di gaul rata semua bahan diatas
6. Tabur diatas Mee Hoon Goreng
No comments:
Post a Comment