Monday, May 13, 2013

MEE HOON GORENG KICAP NANNY PAH




MEE HOON GORENG KICAP NANNY PAH

BAHAN2NYA

1.       1 bungkus Mee Hoon yg kasar di rendam

2.       Daging fillet ¼  kilo di hiris halus

3.       Udang hidup ¼ kilo di kopek kulitnya di buang tahi tengahnya

4.       Sotong 4 ekor di buang kulitnya, buang,tulang tengah,hitam dan toncitnya, di belah tengah potong 4 di kelar2 sikit.

5.       Fish ball puteh di hiris nipis 8 ketul

6.       Bawang puteh 15 ulas di tumbuk kasar

7.       Bawang merah 8 ulas dihiris2

8.       Cili padi hijau 10 biji,biar sebiji2

9.       Cili padi merah 10 biji biar sebiji2

10.   Lada puteh serbuk 1 camca besar

11.   Cuka 3 camca

12.   Minyak 1 cawan

13.   Oyster sos 4 camca

14.   Kicap  Jalen lemak manis 3 camca

15.   Kicap ikan 2 camca besar

16.   Kicap Jalen masin 1 camca besar

17.   Tumix 2 sudu kecil

18.   Air tapis 2 cawan

19.   Bak choy 3 pokok potong 4

20.   Kobis di potong kasar sedikit

21.   Tomato merah 3 biji di belah 4



CARA MENUMIS MEE HOON

Panaskan minyak,tumis kan bawang merah dan bawang puteh hingga garing, campakan 2 ekor udang untuk bangkit kan baunya,kemudian masukan daging yg di hiris kecil,oyster sos.kicap lemak manis,kicap ikan,kicap masin,dan lada puteh serbuk,kemudian masukan cili padi merah dan hijau sebiji2,cuka,sotong,tomato biji dan tumix.masukan air tapis dan masak hingga menidih sudah menidih baru masukan udang.

UDANG TIDAK BOLEH MASAK AWAL2 NANTI KERAS TAK SEDAP
Fish ball,dan Mee Hoon dan akhir sekali masukan Bak Choy dan Kobis.Masaklah sehingga mee dan sayur masak.



Makan sewaktu panas dengan cili padi jeruk.



CILI PADI JERUK

1.       Cili padi merah di hiris2

2.       Cili padi hijau di hiris2

3.       Garam secukup rasa

4.       Cuka 3 camca

5.       Di gaul rata semua bahan diatas

6.       Tabur diatas Mee Hoon Goreng

No comments:

Post a Comment